Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Världens mat
Dryck till afrikansk mat

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
    • Afrikansk mat
      • Amerikansk mat
        • Argentinsk mat
          • Brittisk mat
            • Fransk mat
              • Grekisk mat
                • Indisk mat
                  • Italiensk mat
                    • Japansk mat
                      • Karibisk mat
                        • Kinesisk mat
                          • Koreansk mat
                            • Libanesisk mat
                              • Medelhavsmat
                                • Mexikansk mat
                                  • Spansk mat
                                    • Svensk mat
                                      • Thailändsk mat
                                        • Vietnamesisk mat
                                        • Kombinera dryck och mat
                                        • Smakskolan
                                        • Dryckesprovningar
                                        • Systembolaget Instagram live
                                          • Dryck i mat
                                          • Tilltugg och dryck
                                          • Vad passar till?
                                            • Dryckesplaneraren
                                              • Min smakprofil

                                                Dryck till afrikansk mat

                                                Att greppa matkulturen på en hel kontinent låter sig inte göras på några få rader. Här koncentrerar vi oss därför på smakerna från Nordafrika och Etiopien: smakrika grytor och kryddiga grönsaksrätter.

                                                Nordafrika – komplext och kryddigt kök

                                                Matkulturerna i Marocko, Algeriet, Tunisien och Egypten har många gemensamma nämnare: grytor är vanliga och smaksättningen är ofta komplex och kryddig men utan att vara särskilt het. I många recept möter vi saffran, muskot, kanel, ingefära, nejlika och fänkål. Tomater används ofta som bas i kryddiga och syrliga grytor – både de med kött och vegetariska varianter. 

                                                Smakrikt vin till smakrik mat

                                                Eftersom maten är smakrik men inte så stark kan vin kan vara ett bra val till många rätter. Röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt eller vita från Fylligt & Smakrikt passar utmärkt till smakrika grytor av lamm.

                                                Rött vin till lammgryta
                                                Vitt vin till lammgryta

                                                Mat med torkad frukt

                                                Har maträtten söta inslag från till exempel torkad frukt behöver sötman från frukten mötas av en dryck som är minst lika söt, annars kan den upplevas som sur eller besk. Leta bland vita viner bland smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Fylligt & Smakrikt med viss sötma. Även röda viner eller rosé med mycket fruktighet passar. 

                                                Vitt vin till rätter med sötma
                                                Rött vin till rätter med sötma
                                                Rosévin till rätter med sötma

                                                Tagine och vitt vin

                                                Om du lagar den marockanska lergrytan tagine med fisk kan ett vitt vin med fatkaraktär ur smaktypen Fylligt & Smakrikt passa.

                                                Vitt vin till fiskgryta

                                                Föredrar du rött vin? Välj viner från typen Fruktigt & Smakrikt eller Mjukt & Bärigt eftersom de inte är så sträva. Sötma i maten gör att du upplever strävheten i ett vin som mer framträdande.

                                                Öl till etiopisk mat 

                                                Det etiopiska köket bjuder på kryddiga grönsaks- och kötträtter och serveras ofta tillsammans med injera, ett mjukt flatbröd av surdeg.

                                                Maten kan vara kryddstark, och ett ljust lageröl som mildrar hettan i maten matchar därför bäst till. Välj ett öl med låg beska eftersom beska i ölet förstärker hetta och tvärtom.

                                                Passande öl till etiopisk mat

                                                Alkoholfritt till grytan

                                                Vill dricka öl till maten men hoppa över alkoholen? Satsa på en ljus alkoholfri lager med liten beska.

                                                Alkoholfri öl till nordafrikansk mat

                                                Till vegetariska rätter och fisk kan ett friskt vin med viss sötma passa bra.

                                                Alkoholfritt vitt vin till nordafrikansk mat

                                                Cider till afrikansk mat

                                                För den som vill gå utanför ramarna och prova något annat än vin till maten går det också bra att prova en torr cider: en viss sötma i cidern möter sötman i maten.

                                                Cider till afrikansk mat

                                                Curry, masala, palak...

                                                Dryck till indisk mat

                                                Lär dig matcha mat & dryck

                                                Salt dämpar allt

                                                Sälta i maten gör att andra grundsmaker dämpas. Salt minskar även strävheten i röda viner och beskan i öl.

                                                 

                                                Kombinera som proffsen