Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Världens mat
Dryck till afrikansk mat

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
  • Dryck i mat
  • Tilltugg och dryck
  • Vad passar till?
  • Dryckesplaneraren
  • Min smakprofil

Dryck till afrikansk mat

Att greppa matkulturen på en hel kontinent låter sig inte göras på några få rader. Här koncentrerar vi oss därför på smakerna från Nordafrika och Etiopien: smakrika grytor och kryddiga grönsaksrätter.

Nordafrika – komplext och kryddigt kök

Matkulturerna i Marocko, Algeriet, Tunisien och Egypten har många gemensamma nämnare: grytor är vanliga och smaksättningen är ofta komplex och kryddig men utan att vara särskilt het. I många recept möter vi saffran, muskot, kanel, ingefära, nejlika och fänkål. Tomater används ofta som bas i kryddiga och syrliga grytor – både de med kött och vegetariska varianter. 

Smakrikt vin till smakrik mat

Eftersom maten är smakrik men inte så stark kan vin kan vara ett bra val till många rätter. Röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt eller vita från Fylligt & Smakrikt passar utmärkt till smakrika grytor av lamm.

Rött vin till lammgryta
Vitt vin till lammgryta

Mat med torkad frukt

Har maträtten söta inslag från till exempel torkad frukt behöver sötman från frukten mötas av en dryck som är minst lika söt, annars kan den upplevas som sur eller besk. Leta bland vita viner bland smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Fylligt & Smakrikt med viss sötma. Även röda viner eller rosé med mycket fruktighet passar. 

Vitt vin till rätter med sötma
Rött vin till rätter med sötma
Rosévin till rätter med sötma

Tagine och vitt vin

Om du lagar den marockanska lergrytan tagine med fisk kan ett vitt vin med fatkaraktär ur smaktypen Fylligt & Smakrikt passa.

Vitt vin till fiskgryta

Föredrar du rött vin? Välj viner från typen Fruktigt & Smakrikt eller Mjukt & Bärigt eftersom de inte är så sträva. Sötma i maten gör att du upplever strävheten i ett vin som mer framträdande.

Öl till etiopisk mat 

Det etiopiska köket bjuder på kryddiga grönsaks- och kötträtter och serveras ofta tillsammans med injera, ett mjukt flatbröd av surdeg.

Maten kan vara kryddstark, och ett ljust lageröl som mildrar hettan i maten matchar därför bäst till. Välj ett öl med låg beska eftersom beska i ölet förstärker hetta och tvärtom.

Passande öl till etiopisk mat

Alkoholfritt till grytan

Vill dricka öl till maten men hoppa över alkoholen? Satsa på en ljus alkoholfri lager med liten beska.

Alkoholfri öl till nordafrikansk mat

Till vegetariska rätter och fisk kan ett friskt vin med viss sötma passa bra.

Alkoholfritt vitt vin till nordafrikansk mat

Cider till afrikansk mat

För den som vill gå utanför ramarna och prova något annat än vin till maten går det också bra att prova en torr cider: en viss sötma i cidern möter sötman i maten.

Cider till afrikansk mat

Dryck till indisk mat

Curry, masala, palak...

Dryck till indisk mat

Lär dig matcha mat & dryck

Salt dämpar allt

Sälta i maten gör att andra grundsmaker dämpas. Salt minskar även strävheten i röda viner och beskan i öl.

 

Kombinera som proffsen