Dryck till afrikansk mat
Att greppa matkulturen på en hel kontinent låter sig inte göras på några få rader. Här koncentrerar vi oss därför på smakerna från Nordafrika och Etiopien: smakrika grytor och kryddiga grönsaksrätter.
Nordafrika – komplext och kryddigt kök
Matkulturerna i Marocko, Algeriet, Tunisien och Egypten har många gemensamma nämnare: grytor är vanliga och smaksättningen är ofta komplex och kryddig men utan att vara särskilt het. I många recept möter vi saffran, muskot, kanel, ingefära, nejlika och fänkål. Tomater används ofta som bas i kryddiga och syrliga grytor – både de med kött och vegetariska varianter.
Smakrikt vin till smakrik mat
Eftersom maten är smakrik men inte så stark kan vin kan vara ett bra val till många rätter. Röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt eller vita från Fylligt & Smakrikt passar utmärkt till smakrika grytor av lamm.
Rött vin till lammgryta
Vitt vin till lammgryta
Mat med torkad frukt
Har maträtten söta inslag från till exempel torkad frukt behöver sötman från frukten mötas av en dryck som är minst lika söt, annars kan den upplevas som sur eller besk. Leta bland vita viner bland smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Fylligt & Smakrikt med viss sötma. Även röda viner eller rosé med mycket fruktighet passar.
Vitt vin till rätter med sötma
Rött vin till rätter med sötma
Rosévin till rätter med sötma
Tagine och vitt vin
Om du lagar den marockanska lergrytan tagine med fisk kan ett vitt vin med fatkaraktär ur smaktypen Fylligt & Smakrikt passa.
Föredrar du rött vin? Välj viner från typen Fruktigt & Smakrikt eller Mjukt & Bärigt eftersom de inte är så sträva. Sötma i maten gör att du upplever strävheten i ett vin som mer framträdande.
Öl till etiopisk mat
Det etiopiska köket bjuder på kryddiga grönsaks- och kötträtter och serveras ofta tillsammans med injera, ett mjukt flatbröd av surdeg.
Maten kan vara kryddstark, och ett ljust lageröl som mildrar hettan i maten matchar därför bäst till. Välj ett öl med låg beska eftersom beska i ölet förstärker hetta och tvärtom.
Alkoholfritt till grytan
Vill dricka öl till maten men hoppa över alkoholen? Satsa på en ljus alkoholfri lager med liten beska.
Alkoholfri öl till nordafrikansk mat
Till vegetariska rätter och fisk kan ett friskt vin med viss sötma passa bra.
Alkoholfritt vitt vin till nordafrikansk mat
Cider till afrikansk mat
För den som vill gå utanför ramarna och prova något annat än vin till maten går det också bra att prova en torr cider: en viss sötma i cidern möter sötman i maten.