Öl till grillat
Öl som har rostade eller knäckiga aromer matchar smaken av grillat kött. Här får du tips på passande ölstilar och råd på vägen inför grillsäsongen.
Först några generella råd om öl till grillad mat:
- Mörka och maltiga stilar passar bra då aromerna matchar den brända ytan.
- Beskan får gärna vara liten eller måttlig, då den förstärks av grillytans beska.
- En viss sötma i ölet möter sötma och hetta i många såser och glaze.
Öl till grillade hamburgare och korv
Feta tillbehör, ost och sötstark BBQ-sås balanseras av beska och bubblor. Smakrik och lite fruktig öl, exempelvis IPA, APA eller lager i modern stil med balanserad beska, är några förslag.
Ale till grillade korvar och hamburgare
Mörkare lager till grillade hamburgare och korvar
Ljus lager till grillade hamburgare och korvar
Öl till grillat nötkött
Till grillat kött passar mörkare lager- och alestilar då de matchar matens smakrikedom och struktur. Brown ale, med liten restsötma och knäckiga aromer, möter aromer av rök och söta glazer och brittisk pale ale-typ går i harmoni med köttets grillyta. Smakrik öl som session IPA eller mörk lager som dunkel är alternativ.
Öl av aletyp till grillad entrecôte
Mörkare lageröl till grillad entrecôte
Ljus lageröl till grillad entrecôte
Öl till grillad fläskfilé och karré
Öl med rostad smak passar även bra till grillat fläskkött. Konsistensmässigt är denna typ av kött lite lättare än nötkött, varför vi föreslår ett något lättare öl.
Öl av aletyp till grillat fläskkött
Mörkt lageröl till grillat fläskkött
Ljust lageröl till grillat fläskkött
Öl till grillad och halstrad fisk
Fisk på grillen blir smakrik och då kan du gärna ta en aning mer smakrikare öl för att matcha. Beskan bör dock inte vara för hög då det krockar med brända grillsmaken.
Ljus ale som passar till grillad fisk
Ljust lageröl som passar till grillad fisk
Öl till grillad kyckling
Köttet är milt men tar smak av grillningen. Öl med måttlig beska, exempelvis lager i tjeckisk stil, går också bra utan att ta över grillsmaken.
Mörkare lageröl till grillad kyckling
Ljust lageröl till grillad kyckling
Ale till grillad kyckling
Öl till grillad halloumi och liknande
Eftersom osten präglas av sälta kan ölen gärna ha beska eftersom sältan sänker denna grundsmak. Ljus lager i modern stil eller i pilsnerstil passar bra, liksom fruktig ale som exempel APA, session IPA eller New England IPA.
Ljust lageröl till grillad halloumi
Ale till grillad halloumi
Öl till grillade grönsaker
Lätt textur, viss bitterhet och ofta kännbar sötma gör att ölet bör vara fruktigt med låg till medelstor beska. Pale ale eller amerikansk pale ale går bra till grillade grönsaker, liksom fylligare stilar av veteöl.
Ale som passar till grillade grönsaker
Veteöl som passar till grillade grönsaker och vegetariskt
Cider till grillat
Torr äppelcider saknar beska och har en naturlig fruktighet, vilket gör att det är en lämplig dryck till grillad mat. Cider med utvecklade och oxiderade toner bjuder dessutom på fina aromkombinationer.
Torr cider som passar till grillad mat
Alkoholfri öl och must till grillat
Alkoholfri öl fungerar generellt på samma sätt när det kommer till grillkombinationer, med det undantaget att vi inte behöver ta hänsyn till alkoholen. Det gör det är lättare att para alkoholfri öl till lite hetare rätter, eller rätter med mer markerad och besk grillyta.
Läs mer om alkoholfritt till grillad mat
Barbeque och grillning – vad är skillnaden?
Ordet barbecue, ofta förkortat BBQ, är en engelsk ombildning av det latinamerikanska barbacoa som betyder ”ram gjord av pinnar” eller ”trägrill”. Med tiden kom det att bli ett allmänt uttryck i USA, dels för utomhusgrillning och dels för själva grillen som används.
Barbecue innebär långsam grillning med indirekt värme under lock. Då smaksätts maten av röken som bildas.
Dela via