Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till spansk mat

Dryck till spansk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till spansk mat

Det spanska köket är en blandning av många olika matkulturer: längs med kusterna dominerar fisk och skaldjur och inåt landet är lamm, nöt eller fläskkött vanligare. Varierande typer av mat betyder olika val av dryck.  

Vin till spansk mat – kryddigt och mustigt

Till kötträtter går det bra med röda viner inom smaktypen Kryddigt & Mustigt – precis som många av de spanska vinerna är.

Vitt vin får gärna vara fatlagrat om det serveras till kött, men till lättare fiskrätter går det bra med ett som inte legat på fat ur smaktypen Friskt & Fruktigt.

Rött vin till spansk mat
Vitt vin till spansk mat

Öl till spansk mat – från APA till lager

Till kötträtter går det bra med smakrik öl som belgisk mörk eller ljus ale, APA och engelsk bitter. Står det mildare eller syrligare rätter på menyn funkar det bra att servera en ljus lager i internationell stil.

APA till spansk mat
Ale i belgisk stil till spansk mat
Ljus lager till spansk mat

Paella – möt saffranstoner med fylligt vitt

Den klassiska spanska risrätten paella finns i flera olika regionala varianter. Längs med och nära kusterna innehåller paellan ofta skaldjur och längre in i landet ingår oftare korv och kyckling.

Saffranstonen i paellan möts med fördel av ett fylligt och smakrikt vitt vin, eller ett fruktigt rosévin. En ljus lager i internationell stil går också mycket bra.

Rosévin till paella
Vitt vin till paella
Öl till paella

Alkoholfritt på bordet?

Till många av de spanska rätterna passar en ljus öl med måttlig beska bra som törstsläckare.

Alkoholfri öl till spansk mat

Vad dricker man till tapas?

Patatas bravas, pimientos de padrón, gambas al ajillo….Drycker som passar till de spanska smårätterna tapas hittar du på en egen sida.

Dryck till tapas