Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till indisk mat

Dryck till indisk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till indisk mat

Indisk mat är full av kryddor, sötma och hetta. Det gör att en svalkande lassi, mineralvatten eller en ljus lager med liten beska möter maten bättre än de flesta viner.

Kryddigt och smakrikt kök

Curryrätter är för många synonymt med indisk matlagning. De olika kryddblandningarna, masalas, gör köket unikt. Chilipeppar, svartpeppar, spiskummin, ingefära, koriander, kardemumma och kanel ger blandningarna sin smakrikedom.

Kryddigheten tillsammans med hettan och sötman i indisk mat gör att vin sällan passar optimalt att dricka till.

Öl till indisk mat

Att dricka ljus lager i internationell stil eller veteöl, mer specifikt hefeweise, funkar bättre. Det matchar maten fint eftersom de ofta har låg beska jämfört med andra ölstilar. Om beskan är hög upplevs maten som ännu hetare.

Passande ljus lager till indisk mat
Passande veteöl till indisk mat

Utmaning att kombinera med vin

Många röda viner har en strävhet i sig, och den kan förstärkas av hettan i den indiska maten. Då blir mötet mellan mat och dryck inte det bästa. Alkoholen i vinet kan också förstärka hettan i maten.

Föredrar du ändå vin kan du prova ett vitt ur kategorin ”Druvigt & Blommigt” och ”Friskt & Fruktigt” med viss sötma eftersom den balanserar matens kryddighet och hetta. Varför inte en aromatisk gewürztraminer?

Passande vitt vin till indisk mat

Drickyoghurt? Drick yoghurt! 

Ska du servera en kryddstark rätt som Tikka Masala eller Vindaloo? Prova alkoholfria alternativ som mineralvatten eller gör en egen lassi, en svalkande klassisk indisk yoghurtdryck.