Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till thailändsk mat

Dryck till thailändsk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till thailändsk mat

I det thailändska köket blandas syra, sötma och umami med heta kryddor. Både vin och öl passar bra till – det beror på hur maträtten är smaksatt och kryddad.

Det thailändska köket är otroligt smakrikt och blandar det bästa från grannländerna – wok från Kina och kryddor från Indien. Här finns hetta från chili, syra från lime och sötma från socker och kokosmjölk. De heta, söta och syrliga smakerna lyfts också av kryddningar som koriander, thaibasilika och citrongräs.

Sist men inte minst finns också mycket umami från den traditionella fisksåsen.

Vin till thaimat – sött och syra

Thairätterna kan vara både milda och heta: från kycklingspett med jordnötssås, currymarinerad fläskfilé, chiliwokade grönsaker, nudlar vända i sesamolja och koriander.

I rätter där kokosmjölk mildrar hettan kan du välja ett vitt vin med sötma. Sötman i vinet lindrar hettan ytterligare, samtidigt som hettan i maten drar ner sötman i vinet.

Om du vill lyfta fram de aromatiska inslagen i maten kan ett vin av druvan pinot gris eller gewürztraminer fungera bra. De här vinerna har ofta lite avrundad stil och passar därför inte bra till rätter som har tydlig syra. Till dem passar ett vin med hög syra och viss sötma bättre.

Vitt vin till thaimat

Rött vin till thaimat är svårt – dels för att alkoholen förstärker hettan i maten, dels för att hettan i maten förstärker alkoholen och strävheten i vinet.

Öl till thaimat – ljust för lagern

Till thailändsk mat passar en ljus lager med liten beska bäst för att möta hettan. Ett öl med hög beska upplevs som ännu beskare tillsammans med stark, söt mat.

Veteöl med sin låga beska och syrliga smak är ett annat bra val: syrligheten gör att maten känns lite sötare och kolsyran i ölen dämpar matens hetta.

Öl till thaimat

Smakrika, heta thaisoppor

Tom Kha Gai är en klassisk thailändsk soppa som kan variera i hetta: möt den med ett lite sötare vitt vin. Tar du hjälp av våra smakklockor när du letar dryck? Välj ett vin med hög syra och ställ in klockvärdet för sötma på 2–6.

Vitt vin till Tom Kha Gai

Tom Yum är en sötsur räksoppa med heta och örtiga inslag. Veteölet hefeweizen har låg beska, en aning sötma och kryddighet som balanserar hettan och örtigheten i maten.

Veteöl till Tom Yum

Hett med alkoholfritt

Den alkoholfria rieslingen Eins Zwei Zero har en viss sötma som gör att den möter hettan i maten bra. Föredrar du öl utan alkohol? Prova ett ljust öl med måttlig beska: är ölen för besk upplevs maten som ännu starkare.

Alkoholfri öl till thailändsk mat