Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till soppa

Dryck till soppa

Kunskap & Inspiration

Dryck till soppa

Soppa har varierande konsistens och till en tunn variant kan dryck upplevas som vätska till vätska – alltså lite ”kaka på kaka”. Här tipsar vi om vad du ska tänka på för ett bra möte mellan dryck och soppans smak och textur.

Mousserande till soppa – frisk smakbrytning

Ett mousserande vin med sina bubblor gör att även den tunnaste soppa får fyllig och frisk smakbrytning. Torrt eller halvtorrt vin beror på vad du själv föredrar. Är soppan kryddstark, till exempel från chili, är det bra om vinet har lite sötma.

Mousserande vin till soppa
Mousserande vin till kryddstark soppa

Öl till soppa – kolsyran som kompis

Kolsyran i öl passar bra för att möta soppors konsistens, och krämiga och fylliga soppor smakar fint tillsammans med öl. Smakrik kött- eller svampsoppa går bra med mörk och mellanmörk lager och ale i mörk belgisk stil. Andra alternativ är måttligt besk IPA, APA eller bitter i brittisk stil.

Till kryddstark soppa som thailändsk tom kha gai funkar ljus lager med liten beska eller veteöl bäst. Om ölen är för besk upplevs hettan i maten ännu tydligare.

Ale till soppa
Mellanmörk och mörk lager till soppa
Ljus lager till kryddstark soppa
Veteöl till kryddstark soppa

Vin till soppa – rött, vitt eller rosé?

Till fisksoppor passar vita viner från smaktypen Friskt & Fruktigt eller roséviner inom Friskt & Bärigt. Är soppan kryddad med saffran? Då är ett fatlagrat vitt från smaktypen Fylligt & Smakrikt en fin kombination eftersom saffransmaken går hand i hand med fatkaraktären.

Har du köttig soppa i skålen kan ett rött vin inom kategorin Mjukt & Bärigt passa bra. En mindre fyllig pinot noir av typen Kryddigt & Mustigt funkar också fint.

Vitt vin till fisksoppa
Rosévin till fisksoppa
Vitt vin till fisksoppa med saffran
Rött vin till köttsoppa

Cider till soppa – snygg smakspegling

Att servera cider till musselsoppa gjord på cider, vitlök, persilja och baconbitar är en fin kombination – särskilt mötet mellan aromerna i cider och bacon. Torr men fruktig cider samspelar fint med både umami och sälta.

Ett tips är att gärna ha samma cider i glaset som i maten.

Cider till soppa

Ett tips är att gärna ha samma cider i glaset som i maten.

Sherry –  både i och till soppa

Sherry och madeira är underskattande drycker till soppor, och kombinationen blir ännu bättre om drycken också ingår som ingrediens i soppan.

Sherry till soppa
Madeira till soppa

Alkoholfritt till soppan

I vårt alkoholfria sortiment hittar du flera olika drycker som passar till soppor. De röda går bra till köttdominerade, de vita och mousserande går fint ihop med milda fisksoppor.

Öl med beska möter smakrika, köttiga soppor bra. Veteölen väljer du om du serverar en kryddstark soppa.

Alkoholfri dryck till soppa

Välj dryck utifrån soppa

Öl och vin till köttsoppa

med sin mustighet, smakrikedom och sötma från rotsaker går soppan bra tillsammans med fyllig IPA eller ljus lager med måttlig beska. Ett alternativ är ett smakrikt vitt vin eller ett mjukare rött – matens sötma förstärker strävhet i rött vin. Äppelcider är ett annat passande val.

Sherry och mousserande till svampsoppa

smakrik soppa behöver smakrik dryck! En torr sherry som amontillado med sin friska syra eller madeira går utmärkt ihop med soppans krämighet och nötiga smak. Annars har mousserande vitt vin en fyllighet som passar. Andra alternativ är mörk lager som dunkel, eller brown ale med sin kolsyra och matchande aromer. Väljer du hellre vitt vin bör det vara fylligt och ha fatkaraktär.

Öl och vin till morotssoppa med kokosmjölk

Här korsas sötma från morötter och kokosmjölk med hetta, syra och örtighet från koriander. Det gör ett vitt vin med lite sötma till en bra smakbrygga. Hettan från den asiatiska kryddningen gör att veteöl med sin låga beska också passar fint. Lämpliga veteöl finns också i det alkoholfria sortimentet.

Ostgratinerad löksoppa

I soppan finns sötma från löken och salt samt örtig kryddning. Ett mjukare rött vin passar bra eller ett friskt vitt vin som bryter mot mustigheten. Ett öl behöver vara medelbeskt med frisk kolsyra för att lätta upp: matchande val är ljus lager i modern stil eller smakrik mellanmörk lager, till exempel california common.

Crème ninon

Till den klassiska gröna ärtsoppan kan du prova att slå i en skvätt mousserande torrt vitt vin precis innan serveringen. Dels förbättrar bubblet soppans konsistens, dels bidrar det med en viss syra som bryter mot gräddigheten i maten. Välj samma mousserande i soppan som i glaset, till exempel en crémant.