Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till smörgåstårta och smörgåsbord

Dryck till  smörgåstårta och smörgåsbord

Kunskap & Inspiration

Dryck till smörgåstårta och smörgåsbord

På det klassiska smörgåsbordet står en blandning av sill, lax, ägg, kallskuret, ostar och pajer. Smörgåstårtan är en separat kulturskatt som däremot serveras för sig själv. Så här matchar du rätt dryck till smörgåsbord och smörgåstårta.

Vin till smörgåsbord

Många smaker trängs på smörgåsbordet men de dominerande grundsmakerna är syra, sälta och sötma. Till det passar friska vita viner med lite sötma bättre än torra viner för att balansera det söta och möta det syrliga. Passande viner hittas enklast i smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt.

Även mousserande vin passar bra till smörgåsbord. Här livar bubblorna upp maten och drar ner upplevelsen av fett och salt i  maträtten. Finns det en gnutta sötma i vinet så underlättar det ytterligare för de olika smakkombinationerna.

Fruktigt & Smakrikt rosévin med viss sötma och hög fruktsyra går bra till smörgåsbordet. Här gäller samma principer – sötman dämpar sälta och syra i maten, fruktsyran lättar upp fet mat.

Vitt vin som passar till smörgåsbord 
Mousserande som passar till smörgåsbord 
Rosévin som passar till smörgåsbord 

Vin till smörgåstårta

Oavsett fyllning och garnering domineras smörgåstårta i regel av sälta och kanske sötma. Majonnäsen bidrar med syrlighet och en fet konsistens. Vitt vin i smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt som har lite sötma och friskhet passar alltså bra även här. Mousserande vin är också ett bra val, där bubblorna lättar upp konsistensen.

Vitt vin som passar till smörgåstårta 
Mousserande vin som passar till smörgåstårta 

Öl till smörgåsbord

Ljus lager i internationell stil eller dortmunder/helles är ett bra val. Kolsyran i öl lättar också upp det feta i maten och minskar upplevelsen av sälta, syra och sötma.

Öl som passar till smörgåsbord 

Öl till smörgåstårta

Ljus lager med medelbeska är ett bra val till smörgåstårtan. Till smörgåstårta med lax och skaldjur passar det även bra med ett friskt veteöl eller syrlig öl som geueze.

Öl som passar till smörgåstårta 

Alkoholfritt till smörgåsbord och smörgåstårta

Smörgåsbord eller smörgåstårta brukar betyda många gäster och det är inte säkert att alla vill eller kan dricka alkohol. Alkoholfritt vitt eller mousserande är mycket bra alternativ – de har ofta lite sötma, men ändå friskhet, som möter det salta och syrliga i maten.

Alkoholfritt vin som passar till smörgåstårta och smörgåsbord

Fakta om smörgåsbordet

Smörgåsbordet har sina rötter i 1800-talets brännsvinsbord, där olika sorters brännvin serverades med kalla smårätter som ost, smör och bröd. Bordet ställdes fram i salongen innan middagen och maten åts på stående fot. Med tiden blev rätterna fler och när varmrätter och dessert gjorde entré blev smörgåsbordet en måltid i sig.

Smörgåstårtan slog igenom under andra halvan på 1900-talet och serveras oftast på olika slags bjudningar. Ursprunget kan spåras dels till smörgåsbordet, dels till landgång, alltså en smörgås med många olika påläggFyllning och garnering varierar men de vanligaste smörgåstårtorna innehåller rökt lax och skaldjur och/eller leverpastej, rökt skinka eller rostbiff.