Aromer i öl

Aromer i öl

På Systembolaget har vi smakbeskrivningar på alla provade drycker. Här kan du lära dig och förstå innebörden av våra vanligaste doft- och smakord för öl.

När vi smakbeskriver våra drycker använder vi olika stil- och smakord för att på så sätt förtydliga dryckens smak. Exempel på sådana ord är nyanserad, komplex, aromatisk, fruktig, blommig och karaktärsfull. Därtill använder vi olika aromord för att ytterligare beskriva dryckens doft- och smak. Det som påverkar doft och smak är råvaran, tillverkningen och lagringen.

Stil- och smakord

Råvarukaraktär 

Brödig 

Ett övergripande begrepp som framförallt används på öl där maltigheten inte är framträdande, exempelvis i öl där mycket ris och majs ingår.  

Fruktig 

Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika frukter. Ölets doft och smak ska upplevas som fruktigt.  Om fruktigheten upplevs som mycket tydlig kan termerna mycket fruktig, generöst fruktig användas. Fruktiga aromer kan komma både från råvara (humlesort och/eller smaksatt med frukt) samt framställning, ofta genom varmjäsning.  

Humlearomatisk 

Humlearomatiskt är ett beskrivande stil- och smakord, som ofta används för ölstilar som har en dominerande humleprofil. Det kännetecknas av aromord som exempelvis passionsfrukt, grapefrukt, tallbarr med mera. 

Maltig 

Maltig är ett beskrivande stil- och smakord, som ofta används när ölet uppvisar i första hand maltiga egenskaper, kan kombineras med exempelvis knäckig och rostad. Det kännetecknas av aromer av exempelvis olika sorters bröd, kaffe, choklad, knäck, honung och sirap.  

Struktur och grundsmak 

Beska 

Beskrivning av hur stor eller liten beska ölet upplevs ha är en viktig del av smakprofilen. Med beska avser vi den beska som kommer från humlen. Hårt rostad malt ger också beska som avspeglas i klockvärdet men vi skriver enbart ut humlebeska i smakbeskrivningen. Graden av upplevd beska skrivs ut i smakbeskrivningen enligt följande: 

  • Tydlig beska, beskaklocka 7–9  
  • Påtagligt beska, beskaklocka 10–12 
  • Öl som har beskaklocka 1–6, skriver vi inte ut i smakbeskrivningen. 

 

Till toppen av sidan

Syrlig 

Vi har ingen smakklocka för syrlighet, men graden av upplevd syrlighet skrivs ut enlig följande:  

  • Något syrlig 
  • Syrlig 
  • Mycket syrlig 
  • Påtagligt syrlig 

Söt 

Sötma i öl varierar i olika ölstilar och från torrt till mycket sött.  

  • Torr (sötman nämns inte i beskrivningen): Sötmaklocka 1–2   
  • Med liten sötma: Sötmaklocka 3–4  
  • Med sötma: Sötmaklocka 5–7   
  • Söt: Sötmaklocka 8–9   
  • Mycket söt: Sötmaklocka 10–12   

Fyllighet 

Fylligheten har ofta en koppling till ölets alkoholhalt, sötma, skum och kolsyra, fatlagring samt kombinationen av dessa. Upplevd munkänslan/fyllighet kan jämföras med känslan när man provar vatten kontra outspädd saft eller exempelvis stilla vatten eller vatten med kolsyra. Fyllighet har en smakklocka där 1 är lägsta fyllighet och 12 maximal fyllighet.

Sammanfattande och inledande termer  

Nyanserad 

Termen används när ölets doft och smak uppträder på ett mångfasetterat sätt. I regel finns det många aromer i ölet, det ger nya intryck varje gång man doftar eller smakar på det. 

Komplex 

Termen används när ölets doft och smak uppträder på ett mångfasetterat sätt och där det finns så många aromer att det är svårt att definiera enskilda aromer. Ölet ger också nya intryck varje gång man doftar och smakar på det. 

Karaktärsfull 

Begreppet användas för öl som upplevs ha aromer som kan uppfattas som inte helt angenäma eller tillgängliga i sin karaktär. Aromer som exempelvis uppfattas som stalliga/oxiderade men som är typiska för ölstilen. I doft-och smakbeskrivningar för öl är det vanligt för exempelvis spontanjästa ölsorter. Det kännetecknas av aromord som exempelvis stall, halm och vinäger. 

Smakrik 

Ölet upplevs som smakrikt, vilket ofta är en kombination av ölets upplevda fyllighet, grad av komplexitet, beska, humlekaraktär och eventuell fatlagring eller smaksättning. 

Mognad 

Precis som vin kan vissa öl lagras, eller har lagrats länge på fat innan buteljering. Det ger olika mognadsaromer som beskrivs så här. 

Utvecklad 

Termen används för öl som exempelvis lagrats en längre tid på fat eller flaska och har tydliga utvecklade aromer som balsamvinäger, torkad frukt, nötter och kryddor. 

Mogen 

Termen används för öl som exempelvis lagrats en längre tid på fat eller flaska och har tydliga utvecklade aromer som balsamvinäger, torkad frukt, nötter och kryddor. 

Lagring 

Fatkaraktär

Fatkaraktären kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, tidigare användning, storlek och ålder. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger det vi kallar fatkaraktär.  

Fatkaraktär i öl påverkas ofta av fatets tidigare användning (exempelvis lagring av vin, whisky, rom och så vidare.) men kan även ha rena fataromer så som nysågat trä, vanilj, smörkola, kaffe, kryddor eller choklad. Graden av upplevd fatkaraktär skrivs ut i smakbeskrivningen:

  • inslag av fat 
  • fatkaraktär 
  • tydlig fatkaraktär 
  • påtaglig fatkaraktär  

Aromord 

Aromordslexikonet för öl avser de aromer som i första hand kommer från råvara och framställning. Dessa är vanligt förekommande. 

Ambrosiakaka 

En mild, aningen smörig arom med inslag av vanilj och kanderade apelsinskal som förekommer i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, NEIPA och DIPA. 

Ananas  

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. Aromen kan också förknippas med vissa jäststammar. 

Apelsin  

En citrusfrukt som är något mindre syrlig än citrusfrukter som grapefrukt, citron och lime, vilka alla omfattas av det övergripande ordet citrus. Aromen hittas oftast i välhumlade ölstilar som exempelvis i IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. 

Apelsinblommor 

Aromen hittas oftast i humledominerade ölstilar som exempelvis i IPA, DIPA, NEIPA, men kan också hittas i APA eller ljus lager. 

Aprikos  

En fruktig arom som förknippas med vissa jäststammar men även med viss humle. Aromen kan hittas i många olika ölstilar som exempelvis lager, saison, belgisk blond ale, IPA, smaksatt öl eller i olika stilar av veteöl. Aromen kan specificeras som torkade eller marmelad. 

Banan  

En fruktig arom som är vanlig för vissa jäststammar. Aromen förekommer ofta i beskrivningar av olika stilar av veteöl, belgisk ale eller smaksatt öl. Kan specificeras som skumbanan.  

Bergamott  

En citrusfrukt, inte lika syrlig som lime eller grapefrukt. Påminner om pomerans men är mer fruktig och utan de kryddiga, blommiga aromerna.  

Blodapelsin  

Liknar apelsin men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus. Förekommer ofta som arom i smaksatt öl eller olika stilar av veteöl och syrlig öl som exempelvis spontanjäst öl.   

Blodgrapefrukt  

Liknar grapefrukt men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus. Förekommer ofta som arom i olika stilar av veteöl och syrlig öl som exempelvis spontanjäst öl eller i smaksatt öl.   

Blommor 

Ett paraplybegrepp. Aromen förekommer i humledominerade ölstilar eller i veteöl. Specificeras exempelvis som apelsinblommor, äppelblommor och klöverblommor. 

Bröd  

Ett paraplybegrepp för olika sorters bröd, där det enskilda brödet inte går att urskilja. Aromen hittas oftast i maltdominerade ölstilar som exempelvis lager, veteöl, ale, porter eller stout. Aromen kan specificeras som knäckebröd, vörtbröd och kavring. 

Bär 

Ett övergripande aromord som oftast specificeras som det inledande ordet bärig. Aromordet brukar oftast följas av specifika bärassociationer som hallon, jordgubbar, lingon, blåbär. Bäriga aromer hittas ofta i spontanjästa ölstilar och från smaksättning. 

Ceder  

Aromen kan hittas i exempelvis traditionellt och hantverksmässigt framställd öl som har fatlagrats.  

Till toppen av sidan

Charkuterier 

Aromen kan förekomma i ölstilar som framställts av kraftigt rostad eller rökt malt som exempelvis stout, porter eller rököl. 

Choklad  

Aromen förekommer ofta i öl som har bryggts med exempelvis chokladmalt och/eller rostad malt som exempelvis stout, porter, belgisk mörk ale, strong ale, brown ale. Ölet kan också få aromer av choklad om det har fatlagrats eller smaksatts med choklad.  

Citrus

Aromordet är ett paraplybegrepp, där citrusfrukten inte går att specificera. Aromen hittas ofta i ljus lager eller veteöl. Citrusaromer kommer vanligtvis från humle.  

Citron  

En fruktig, syrlig arom. Förekommer ofta som arom i olika stilar av veteöl och syrlig öl som exempelvis spontanjäst öl eller i smaksatt öl. 

Clementin 

En citrusfrukt med lite blommig arom som är något mindre syrlig än lime och citron. Aromen kan hittas i smaksatt öl eller i olika stilar av veteöl. 

Dadlar  

En fruktig arom som är vanlig i alkoholstarkare ölstilar. Hittas ofta i traditionella ölstilar som exempelvis belgisk mörk ale, brown ale, scottish ale och barley wine.  

Enbär 

Aromen påminner om eneträ men med ett bärigare intryck. Aromen förekommer oftast i öl som har smaksatts med enbär eller i ölstilar som framställts av rökt malt som exempelvis rököl. 

Eneträ  

Aromen påminner om enbär men med ett mer aromatisk, parfymerat intryck och hittas oftast i öl som har smaksatts med enbär eller i ölstilar som framställts av rökt malt som exempelvis rököl. 

Farinsocker 

Aromen har en lite bränd ton och hittas oftast i ölstilar som belgisk och brittisk ale samt i mellanmörk och mörk lager.  

Fat  

Fatkaraktär kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, storlek och ålder. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger det vi kallar fatkaraktär. Fatkaraktär ger ofta intryck som påminner om nysågat trä, vanilj, smör/gräddkola, kaffe, kryddor eller choklad. I regel är det den karaktär som fås där själva träet bidragit till doft och smak. Graden av upplevd fatkaraktär skrivs ut i smakbeskrivning.

Fläder  

En mycket blommig arom som kan förekomma i välhumlade ölstilar och/eller i smaksatt/kryddad öl. 

Fikon (färska)  

En fruktig arom som är vanlig i alkoholstarkare ölstilar. Hittas ofta i traditionella ölstilar som exempelvis brown ale, scottish ale och barley wine. Specificeras ofta som torkade.  

Fruktkaka 

En mustig arom med tydlig karaktär av torkade frukter samt inslag av sirap. Aromen hittas oftast i alkoholstarkare ölstilar som exempelvis i strong ale, mörk stark belgisk ale, barley wine, amber ale och skotsk ale. 

Fudge 

Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale, definieras ofta i kombination med aromord som lakrits eller vanilj. 

Grapefrukt

En fruktig, syrlig och något besk arom som ofta förekommer i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. 

Gräddkola

Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om smörkola men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats. 

Hallon

En bärig, syrlig arom som kan förekomma i spontanjästa, smaksatta ölstilar, som exempelvis frukt- och bärlambic.  

Halm

Aromen hittas bland annat i ölstilar som ljus lager, saison eller i spontanjäst öl. Aromen kan även påvisa förekomst av brettanomyces.

Havtorn

Aromen används vanligtvis för att beskriva öl med hög syrlighet och/eller i kombination av en något oxiderad ton som i exempelvis spontanjäst öl, geuze och lambic.  

Honung  

Aromordet kan hittas i de flesta ölstilar, framförallt i beskrivningar av lager men även i ale så som IPA, NEIPA och DIPA samt i smaksatt öl. Kan specificeras med aromord som klöverhonung, ljunghonung mm 

Ingefära  

En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt öl.  

Jasmin 

En aromatisk, något kryddig, jästig arom som kan förekomma i exempelvis ljus öl. Kan specificeras som jasminris eller jasminblommor.  

Kaffe 

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats. 

Kanel  

En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt öl. Aromen kan också förknippas med fatlagring. 

Kakao 

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats. 

Karamell

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av smaksatt öl. Aromordet kombineras/specificeras med exempelvis ananas, apelsin, aprikos och citron.  

Kardemumma  

En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt öl. Aromen kan också förknippas med fatlagring. 

Kavring 

En tydligt maltig, kryddig, något rostad arom med inslag av farinsocker som ofta förekommer i rostade maltdominerade ölstilar som exempelvis porter/stout och mörk ale och lager.  

Knäck  

Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om smörkola men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats. 

Knäckebröd 

En lätt till medelrostad aningen nötig och maltig arom som ofta hittas i maltiga öl i lättare stil som exempelvis ljus, mellanmörk och mörk lager och lättare maltig ale. Aromen kan specificeras som ljust eller mörkt knäckebröd. 

Kiwi (grön)  

Aromen påminner om krusbär i sitt uttryck, men med en fruktigare ton. Hittas i exempelvis humledominerade fruktiga öl. Kan specificeras som gul.  

Klöverblommor  

Aromen används vanligen för att beskriva diskret humlearomatik i ölstilar som exempelvis ljus lager.  

Krusbär  

Aromen påminner om kiwi i sitt uttryck, men med en bärigare, grönare ton. Hittas i exempelvis humledominerade fruktiga öl, smaksatt öl eller kan förkomma i spontanjästa ölstilar. Kan specificeras som gul. 

Till toppen av sidan

Kryddnejlika  

En kryddig arom som är vanlig i öl där vissa jäststammar förekommer, exempelvis i olika stilar av veteöl, saison och/eller i smaksatt/kryddad öl. 

Kryddor 

Ett övergripande aromord som innefattar en mängd olika specifika kryddor. Aromordet specificeras ofta som det inledande ordet kryddig. Aromordet brukar oftast följas av kryddassociationer som vitpeppar, kryddnejlika, korianderfrön, kardemumma, kanel. De kryddiga aromerna kan komma från vissa jäststammar, humlesorter, varmjäsning och/eller smaksättning med olika kryddor eller från fatlagring. 

Kola  

Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om smörkola men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats. Aromen kan specificeras som gräddkola eller smörkola. 

Koriander  

Aromen hittas oftast i exempelvis witbier och/eller i smaksatt/kryddad öl. Aromen kan specificeras som korianderfrön och upplevs då vara en kryddigare variant.  

Körsbär  

En bärig arom som kan förekomma i spontanjästa ölstilar eller i öl som har smaksatts med körsbär, exempelvis lambic. 

Lakrits

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis porter/stout och mörk ale exempelvis belgisk dubbel. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats. 

Lime  

En fruktig, syrlig, något blommig arom som förkommer i exempelvis olika stilar av veteöl eller smaksatt öl. 

Ljust bröd 

Aromordet är ett paraplybegrepp där enskilda ljusa bröd ej går att specificera.  

Mandarin

En citrusfrukt med lite blommig arom som är något mindre syrlig än lime och citron. Aromen kan hittas i exempelvis ölstilar som saison, belgisk blond ale, smaksatt öl eller i olika stilar av veteöl. 

Mandel 

Aromen hittas oftast i syrlig öl som i exempelvis frukt- och bärlambic. Aromen kan specificeras som mandelmassa eller bittermandel. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats. 

Mango 

En fruktig, något smörig arom som hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. Även vissa jäststammar kan bidra med aromen samt smaksättning. 

Majs  

Aromen hittas oftast i beskrivningar av ölstilar som ljus, internationell lager. 

Marmelad  

Ett paraplybegrepp. Aromen förknippas med i humledominerade ölstilar i fylligare stil med en viss sötma som exempelvis DIPA, IPA eller NEIPA. Aromordet kombineras/specificeras med exempelvis apelsin, aprikos och citron. Kan också innebära att ölet har en tydlig till påtaglig beska.  

Marsipan 

Aromen kan hittas i syrliga ölstilar som i exempelvis frukt- och bärlambic eller i maltiga alkoholstarkare ölstilar som barley wine, old ale, skotsk ale. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats.  

Melon  

En fruktig arom som oftast hittas i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager eller i smaksatt öl. Aromordet specificeras ofta med exempelvis vattenmelon, honungsmelon, galiamelon och nätmelon. 

Muscovadosocker 

Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om farinsocker men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats. 

Muskot  

En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt/kryddad öl. Aromen kan också förknippas med fatlagring. 

Mörkt bröd 

Aromordet är ett paraplybegrepp där enskilda mörka bröd ej går att specificera.  

Nektarin  

Aromen ligger nära persika i sitt uttryck men upplevs något syrligare. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. 

Nougat  

Aromen förknippas ofta med en maltig, alkoholstarkare fylligare ölstil som exempelvis altbier, barley wine, old ale, skotsk ale, porter eller stout. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats och/eller smaksatt öl.  

Nypon  

Aromen används oftast för att beskriva smaksatt öl och/eller spontanjäst öl.  

Nötter  

Ett paraplybegrepp. Aromen förekommer oftast i öl med maltig, rostad, fylligare stil som kan ha fatlagrats som exempelvis porter, imperial stout, old ale eller barley wine. Aromen kan specificeras som macadamianötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter, pinjenötter. 

Ostronskal  

Aromen förknippas med en viss sälta, tång, sjögräs och hav. Aromen hittas oftast i kraftigt rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis i stout och porter. 

Papaya   

Aromen påminner om mango men med en liten jordigare ton. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. 

Passionsfrukt  

Aromen har en syrlig, tropisk ton. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. Aromen kan även hittas i smaksatt öl. 

Peppar  

Ett paraplybegrepp. Aromen är vanlig för att beskriva ölstilar med högre alkoholhalt eller som har smaksatts med peppar, exempelvis IPA eller imperial stout. Kan specificeras som vitpeppar, svartpeppar, rosépeppar, kryddpeppar och chilipeppar. 

 Till toppen av sidan

Persika  

Aromen ligger nära nektarin i sitt uttryck men är lite mer avrundad. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. 

Physalis (kapkrusbär)  

Aromen påminner om krusbär men upplevs något mer tropisk/fruktigare. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. 

Plommon 

En fruktig arom som kan förekomma i maltigare ölstilar som i imperial stout och porter och/eller som är något alkoholstarkare som exempelvis barley wine. Kan specificeras som gula eller katrinplommon. 

Pomerans  

En citrusfrukt, inte lika syrlig som lime eller grapefrukt. Aromen påminner om bergamott men har en kryddigare, blommigare ton. Aromen är vanlig i lite alkoholstarkare humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, men hittas även i traditionella ölstilar som exempelvis brown ale, strong ale, porter, barley wine och mörk belgisk ale. 

Pumpernickel 

En tydligt maltig, något bränd arom med inslag av choklad, nötter och torkad frukt som ofta hittas i kraftigt, maltdominerade ölstilar som exempelvis porter/stout och mörk ale i brittisk och belgisk stil.  

Rosmarin  

Aromen påminner lite om tallbarr och hittas ofta i humlearomatiska ölstilar som exempelvis, IPA, NEIPA och DIPA. 

Russin  

Hittas ofta i öl i fylligare/alkoholstarkare stil som exempelvis i porter, barley wine, stout eller imperial stout. Kan specificeras som sultanrussin eller romrussin. 

Rågbröd 

En maltig arom med tydlig råvarukaraktär och inslag av nötter och halm. Aromen hittas ofta i maltigare ölstilar som exempelvis i porter/stout samt i ale i brittisk och belgisk stil. 

Röda bär  

Aromordet är ett paraplybegrepp, där enskilda röda bär inte går att specificera. Aromen hittas oftast i smaksatt öl. 

Rönnbär  

Aromen används oftast för att beskriva smaksatt öl och/eller spontanjäst öl.  

Rök 

Aromen förknippas oftast med ölstilar som framställts av rökt malt som exempelvis rököl. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats. 

Salmiak 

Aromordet förknippas med en viss sälta och hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats. 

Sassafras  

Aromen kan hittas i smaksatt/kryddad öl. Exempelvis Jenka (tuggummi) och root beer är smaksatta med sassafras.  

Sirap  

Ett paraplybegrepp. Aromen hittas oftast i maltigare, gärna alkoholstarka ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk belgisk ale, porter, stout och skotsk ale. Aromen kan även förknippas med att ölet har fatlagrats. Kan specificeras som ljus eller mörk. 

Sirapslimpa 

En maltig arom med inslag av sirap. Aromen hittas oftast i alkoholstarkare ölstilar som exempelvis i mellanmörk lager (exempelvis julöl) och mellanmörk ale i brittisk, irländsk och skotsk stil.  

Skal  

Ett paraplybegrepp. Aromen hittas i öl som upplevs ha en viss beska/bitterhet. Specificeras med typ av frukt, exempelvis grapefrukt, citron eller apelsin.  

Till toppen av sidan

Smörkola  

Aromen hittas oftast i öl som har fatlagrats. Aromen påminner om brynt smör och har ofta en vaniljton. 

Sockerkaka 

En mild, aningen smörig arom med inslag av vanilj som förkommer i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, NEIPA och DIPA. 

Soja  

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter och förknippas med en viss sälta. 

Stall  

Aromen förknippas med exempelvis traditionell och hantverksmässigt framställd öl som exempelvis geuze och frukt- och bärlambic. Aromen kan även påvisa förekomst av brettanomyces.  

Svart te 

En kryddig, aromatisk arom som också kan förknippas med en besk/bitter smak och som kan hittas i smaksatt/kryddad öl eller i ölstilar framställda av rostad malt som exempelvis imperial stout eller porter. 

Tamarind 

En komplex, fruktig, torkad, något syrlig arom med ton av choklad, som är exempelvis kan hittas i alkoholstarkare ölstilar som porter, stout, old ale, barley wine och belgisk mörk ale. 

Tallbarr  

Aromen hittas/förknippas framför allt med välhumlade ölstilar med tydlig eller påtaglig beska som exempelvis DIPA, NEIPA och IPA. 

Tallkåda  

Aromen hittas/förknippas framför allt med mycket humlearomatiska öl, ofta med en kombination av tydlig eller påtaglig beska, som exempelvis IPA, DIPA eller NEIPA. 

Timjan  

Aromen hittas/förknippas framför allt med ölstilar som exempelvis IPA och ljus lager.  

Tjära 

Aromen kan förekomma i ölstilar som framställts av kraftigt rostad eller rökt malt som exempelvis stout, porter eller rököl. 

Tobak  

Aromen förknippas med exempelvis ölstilar som framställts av kraftigt rostad eller rökt malt som exempelvis stout, porter eller rököl. 

Tropisk frukt  

Aromordet är ett paraplybegrepp, där frukten inte går att specificera. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. 

Vanilj  

Ett aromord som kan förekomma om ölet har lagrats på ekfat. Aromen är också vanlig i smaksatt/kryddad öl. 

Vetebröd 

En mild arom med tydlig karaktär av vete och en liten ton av smör eller jäst. Aromen är vanlig i ölstilar som exempelvis i veteöl, syrlig öl och ljus belgisk ale. 

Vinäger  

Aromen förknippas med exempelvis traditionellt och hantverksmässigt framställd öl i kombination med en något oxiderad ton som exempelvis i geuze eller lambic. Aromen kan även påvisa förekomst av brettanomyces. Kan specificeras som äppel-, hallon-, balsam-, malt- och vitvinsvinäger. 

Vörtbröd 

En maltig, kryddig arom med inslag av mörk sirap. Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk och mellanmörk lager (exempelvis svensk julöl) samt ale i brittisk stil. 

Äpplen  

En fruktig arom som kan förekomma i exempelvis syrlig öl eller smaksatt öl. Kan specificeras som gröna äpplen, röda äpplen, gula äpplen, bokna äpplen mm 

Äppelblommor 

Aromen används vanligen för att beskriva humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, NEIPA och DIPA. 

Örter  

Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika örter och hittas i många ölstilar. Aromen kan specificeras som färska örter eller som torkade örter.

Till toppen av sidan