
Aromer i öl
På Systembolaget har vi smakbeskrivningar på alla provade drycker. Här kan du lära dig och förstå innebörden av våra vanligaste doft- och smakord för sprit.
Stil- och smakord
När vi smakbeskriver våra drycker använder vi olika stil- och smakord för att på så sätt förtydliga dryckens smak. Vi inleder ofta med övergripande beskrivning för att sedan fortsätta med mer tydliga aromord, som kan komma från råvaran, smaksättning och och eller tillverkningen/lagring.
Vanliga inledande ord
Brödig
Ett övergripande begrepp som framförallt används på öl där maltigheten inte är framträdande, exempelvis i öl där mycket ris och majs ingår.
Bärig
Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika bär. Bärig brukar ofta följas av specifika bärassociationer som hallon, jordgubbar, lingon, blåbär. Bäriga aromer i öl kommer huvudsakligen från smaksättning.
Fruktig
Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika frukter. Ölets doft och smak ska upplevas som fruktigt. Om fruktigheten upplevs som mycket tydlig kan termerna mycket fruktig, generöst fruktig användas. Fruktiga aromer kan komma både från råvara (humlesort och/eller smaksatt med frukt) samt framställning, ofta genom varmjäsning.
Humlearomatisk
Humlearomatiskt är ett beskrivande stil- och smakord, som ofta används för ölstilar som har en dominerande humleprofil. Det kännetecknas av aromord som exempelvis passionsfrukt, grapefrukt, tallbarr mm.
Maltig
Maltig är ett beskrivande stil- och smakord, som ofta används när ölet uppvisar i första hand maltiga egenskaper, kan kombineras med exempelvis knäckig och rostad. Det kännetecknas av aromer av exempelvis olika sorters bröd, kaffe, choklad, knäck, honung och sirap.
Kryddig
Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. De kryddiga aromerna kan komma från varmjäsning och/eller smaksättning med olika kryddor eller från fatlagring.
Karaktärsfull
Begreppet användas för öl som upplevs ha aromer som kan uppfattas som inte helt angenäma eller tillgängliga i sin karaktär. Aromer som exempelvis uppfattas som stalliga/oxiderade men som är typiska för ölstilen. I doft-och smakbeskrivningar för öl är det vanligt för exempelvis spontanjästa ölsorter. Det kännetecknas av aromord som exempelvis stall, halm och vinäger.
Komplex
Termen används när ölets doft och smak uppträder på ett mångfacetterat sätt och där det finns så många aromer att det är svårt att definiera enskilda aromer. Ölet ger också nya intryck varje gång man doftar och smakar på det.
Nyanserad
Termen används när ölets doft och smak uppträder på ett mångfacetterat sätt. I regel finns det många aromer i ölet, det ger nya intryck varje gång man doftar eller smakar på det.
Smakrik
Ölet upplevs som smakrikt, vilket ofta är en kombination av ölets upplevda fyllighet, grad av komplexitet, beska, humlekaraktär och eventuell fatlagring eller smaksättning.
Mognad
Precis som vin kan vissa öl lagras, eller har lagrats länge på fat innan buteljering. Det ger olika mognadsaromer som beskrivs så här.
Utvecklad
Termen används för öl som exempelvis lagrats en längre tid på fat eller flaska och har tydliga utvecklade aromer som balsamvinäger, torkad frukt, nötter och kryddor.
Mogen
Termen används för öl som exempelvis lagrats en längre tid på fat eller flaska och har tydliga utvecklade aromer som balsamvinäger, torkad frukt, nötter och kryddor.
Grundsmak och struktur
Beska
Beskrivning av hur stor eller liten beska ölet upplevs ha är en viktig del av smakprofilen. Med beska avser vi den beska som kommer från humlen. Hårt rostad malt ger också beska som avspeglas i klockvärdet men vi skriver enbart ut humlebeska i smakbeskrivningen. Graden av upplevd beska skrivs ut i smakbeskrivningen enligt följande:
- Tydlig beska, beskaklocka 7-9
- Påtagligt beska, beskaklocka 10-12
Öl som har beskaklocka 1-6, skriver vi inte ut i smakbeskrivningen.
Syrlig
Vi har ingen smakklocka för syrlighet, men graden av upplevd syrlighet skrivs ut enlig följande:
- Något syrlig (motsvarar smakklocka 4)
- Syrlig (motsvarar smakklocka 8)
- Mycket syrlig (motsvarar smakklocka 10)
- Påtagligt syrlig (motsvarar smakklocka 12)
Söt
Sötma i öl varierar i olika ölstilar och från torrt till mycket sött.
- Torr (sötman nämns inte i beskrivningen): Sötmaklocka 1-2
- Med liten sötma: Sötmaklocka 3-4
- Med sötma: Sötmaklocka 5-7
- Söt: Sötmaklocka 8-9
- Mycket söt: Sötmaklocka 10-12
Fyllighet
Fylligheten har ofta en koppling till ölets alkoholhalt, sötma, skum och kolsyra, fatlagring samt kombinationen av dessa. Upplevd munkänslan/fyllighet kan jämföras med känslan när man provar vatten kontra outspädd saft eller exempelvis stilla vatten eller vatten med kolsyra. Fyllighet har en smakklocka där 1 är lägsta fyllighet och 12 maximal fyllighet.
Lagring
Dessa aromord beskriver doft och smak som kommer från lagringen, fat eller flaska.
Fatkaraktär
Fatkaraktären kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, tidigare användning, storlek och ålder. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger det vi kallar fatkaraktär.
Fatkaraktär i öl påverkas ofta av fatets tidigare användning (exempelvis lagring av vin, whisky, rom och så vidare.) men kan även ha rena fataromer så som nysågat trä, vanilj, smörkola, kaffe, kryddor eller choklad. Graden av upplevd fatkaraktär skrivs ut i smakbeskrivningen.
- inslag av fat
- fatkaraktär
- tydlig fatkaraktär
- påtaglig fatkaraktär
Aromord
Aromordslexikonet för öl avser de aromer som i första hand kommer från råvara och framställning. Aromer från smaksättning tas generellt inte upp i detta lexikon.
Citrusfrukter
Citrus
Aromordet är ett paraplybegrepp, där citrusfrukten inte går att specificera. Aromen hittas ofta i ljus lager eller veteöl och kommer vanligtvis från humlen.
Apelsin
En citrusfrukt som är något mindre syrlig än citrusfrukter som grapefrukt, citron och lime, vilka alla omfattas av det övergripande ordet citrus. Aromen hittas oftast i välhumlade ölstilar som exempelvis i IPA, DIPA, NEIPA och modern lager.
Bergamott
En citrusfrukt, inte lika syrlig som lime eller grapefrukt. Påminner om pomerans men är mer fruktig och utan de kryddiga, blommiga aromerna.
Blodapelsin
Liknar apelsin men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus. Förekommer ofta som arom i smaksatt öl eller olika stilar av veteöl och syrlig öl som exempelvis spontanjäst öl.
Blodgrapefrukt
Liknar grapefrukt men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus. Förekommer ofta som arom i olika stilar av veteöl och syrlig öl som exempelvis spontanjäst öl eller i smaksatt öl.
Citron
En fruktig, syrlig arom. Förekommer ofta som arom i olika stilar av veteöl och syrlig öl som exempelvis spontanjäst öl eller i smaksatt öl.
Clementin
En citrusfrukt med lite blommig arom som är något mindre syrlig än lime och citron. Aromen kan hittas i smaksatt öl eller i olika stilar av veteöl.
Lime
En fruktig, syrlig, något blommig arom som förkommer i exempelvis olika stilar av veteöl eller smaksatt öl.
Mandarin
En citrusfrukt med lite blommig arom som är något mindre syrlig än lime och citron. Aromen kan hittas i exempelvis ölstilar som saison, belgisk blond ale, smaksatt öl eller i olika stilar av veteöl.
Grapefrukt
En fruktig, syrlig och något besk arom som ofta förekommer i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager.
Pomerans
En citrusfrukt, inte lika syrlig som lime eller grapefrukt. Aromen påminner om bergamott men har en kryddigare, blommigare ton. Aromen är vanlig i lite alkoholstarkare humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, men hittas även i traditionella ölstilar som exempelvis brown ale, strong ale, porter, barley wine och mörk belgisk ale.
Tropiska frukter
Tropisk frukt
Aromordet är ett paraplybegrepp, där frukten inte går att specificera. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager.
Ananas
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. Aromen kan också förknippas med vissa jäststammar.
Aprikos
En fruktig arom som förknippas med vissa jäststammar men även med viss humle. Aromen kan hittas i många olika ölstilar som exempelvis lager, saison, belgisk blond ale, IPA, smaksatt öl eller i olika stilar av veteöl. Aromen kan specificeras som torkade eller marmelad.
Banan
En fruktig arom som är vanlig för vissa jäststammar. Aromen förekommer ofta i beskrivningar av olika stilar av veteöl, belgisk ale eller smaksatt öl. Kan specificeras som skumbanan.
Dadlar
En fruktig arom som är vanlig i alkoholstarkare ölstilar. Hittas ofta i traditionella ölstilar som exempelvis belgisk mörk ale, brown ale, scottish ale och barley wine.
Fikon (färska)
En fruktig arom som är vanlig i alkoholstarkare ölstilar. Hittas ofta i traditionella ölstilar som exempelvis brown ale, scottish ale och barley wine. Specificeras ofta som torkade.
Kiwi (grön)
Aromen påminner om krusbär i sitt uttryck, men med en fruktigare ton. Hittas i exempelvis humledominerade fruktiga öl. Kan specificeras som gul.
Mango
En fruktig, något smörig arom som hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. Även vissa jäststammar kan bidra med aromen samt smaksättning.
Melon
En fruktig arom som oftast hittas i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager eller i smaksatt öl. Aromordet specificeras ofta med exempelvis vattenmelon, honungsmelon, galiamelon och nätmelon.
Nektarin
Aromen ligger nära persika i sitt uttryck men upplevs något syrligare. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager.
Papaya
Aromen påminner om mango men med en liten jordigare ton. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager.
Passionsfrukt
Aromen har en syrlig, tropisk ton. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager. Aromen kan även hittas i smaksatt öl.
Persika
Aromen ligger nära nektarin i sitt uttryck men är lite mer avrundad. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager.
Physalis (kapkrusbär)
Aromen påminner om krusbär men upplevs något mer tropisk/fruktigare. Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av humledominerade öl där humlen upplevs i första hand ge fruktiga aromer som i exempelvis IPA, DIPA, NEIPA och modern lager.
Tamarind
En komplex, fruktig, torkad, något syrlig arom med ton av choklad, som är exempelvis kan hittas i alkoholstarkare ölstilar som porter, stout, old ale, barley wine och belgisk mörk ale.
Frukt och bär
Bär
Ett övergripande aromord som oftast specificeras. Hittas ofta i spontanjästa ölstilar eller i smaksatt öl.
Enbär
Aromen påminner om eneträ men med ett bärigare intryck. Aromen förekommer oftast i öl som har smaksatts med enbär eller i ölstilar som framställts av rökt malt som exempelvis rököl.
Hallon
En bärig, syrlig arom som kan förekomma i spontanjästa, smaksatta ölstilar, som exempelvis frukt- och bärlambic.
Havtorn
Aromen används vanligtvis för att beskriva öl med hög syrlighet och/eller i kombination av en något oxiderad ton som i exempelvis spontanjäst öl, geuze och lambic.
Krusbär
Aromen påminner om kiwi i sitt uttryck, men med en bärigare, grönare ton. Hittas i exempelvis humledominerade fruktiga öl, smaksatt öl eller kan förkomma i spontanjästa ölstilar. Kan specificeras som gul.
Körsbär
En bärig arom som kan förekomma i spontanjästa ölstilar eller i öl som har smaksatts med körsbär, exempelvis lambic.
Nypon
Aromen används oftast för att beskriva smaksatt öl och/eller spontanjäst öl.
Plommon
En fruktig arom som kan förekomma i maltigare ölstilar som i imperial stout och porter och/eller som är något alkoholstarkare som exempelvis barley wine. Kan specificeras som gula eller katrinplommon.
Russin
Hittas ofta i öl i fylligare/alkoholstarkare stil som exempelvis i porter, barley wine, stout eller imperial stout. Kan specificeras som sultanrussin eller romrussin.
Röda bär
Aromordet är ett paraplybegrepp, där enskilda röda bär inte går att specificera. Aromen hittas oftast i smaksatt öl.
Rönnbär
Aromen används oftast för att beskriva smaksatt öl och/eller spontanjäst öl.
Äpplen
En fruktig arom som kan förekomma i exempelvis syrlig öl eller smaksatt öl. Kan specificeras som gröna äpplen, röda äpplen, gula äpplen, bokna äpplen mm
Olika kryddor
Kryddor
Ett paraplybegrepp, där enskilda kryddor inte går att specificera. Aromen kan komma från vissa jäststammar och humlesorter samt från tillsatta kryddor som exempelvis i smaksatt öl eller i fatlagrad öl.
Ingefära
En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt öl.
Kanel
En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt öl. Aromen kan också förknippas med fatlagring.
Kardemumma
En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt öl. Aromen kan också förknippas med fatlagring.
Kryddnejlika
En kryddig arom som är vanlig i öl där vissa jäststammar förekommer, exempelvis i olika stilar av veteöl, saison och/eller i smaksatt/kryddad öl.
Muskot
En kryddig arom som kan förekomma i smaksatt/kryddad öl. Aromen kan också förknippas med fatlagring.
Peppar
Ett paraplybegrepp. Aromen är vanlig för att beskriva ölstilar med högre alkoholhalt eller som har smaksatts med peppar, exempelvis IPA eller imperial stout. Kan specificeras som vitpeppar, svartpeppar, rosépeppar, kryddpeppar och chilipeppar.
Vanilj
Ett aromord som kan förekomma om ölet har lagrats på ekfat. Aromen är också vanlig i smaksatt/kryddad öl.
Örter, blommor och annan växtlighet
Blommor
Ett paraplybegrepp. Aromen förekommer i humledominerade ölstilar eller i veteöl. Specificeras exempelvis som apelsinblommor, äppelblommor och klöverblommor.
Apelsinblommor
Aromen hittas oftast i humledominerade ölstilar som exempelvis i IPA, DIPA, NEIPA, men kan också hittas i APA eller ljus lager.
Ceder
Aromen kan hittas i exempelvis traditionellt och hantverksmässigt framställd öl som har fatlagrats.
Eneträ
Aromen påminner om enbär men med ett mer aromatisk, parfymerat intryck och hittas oftast i öl som har smaksatts med enbär eller i ölstilar som framställts av rökt malt som exempelvis rököl.
Fläder
En mycket blommig arom som kan förekomma i välhumlade ölstilar och/eller i smaksatt/kryddad öl.
Halm
Aromen hittas bland annat i ölstilar som ljus lager, saison eller i spontanjäst öl. Aromen kan även påvisa förekomst av brettanomyces.
Jasmin
En aromatisk, något kryddig, jästig arom som kan förekomma i exempelvis ljus öl. Kan specificeras som jasminris eller jasminblommor.
Klöverblommor
Aromen används vanligen för att beskriva diskret humlearomatik i ölstilar som exempelvis ljus lager.
Koriander
Aromen hittas oftast i exempelvis witbier och/eller i smaksatt/kryddad öl. Aromen kan specificeras som korianderfrön och upplevs då vara en kryddigare variant.
Majs
Aromen hittas oftast i beskrivningar av ölstilar som ljus, internationell lager.
Rosmarin
Aromen påminner lite om tallbarr och hittas ofta i humlearomatiska ölstilar som exempelvis, IPA, NEIPA och DIPA.
Sassafras
Aromen kan hittas i smaksatt/kryddad öl. Exempelvis Jenka (tuggummi) och Root Beer är smaksatta med sassafras.
Svart te
En kryddig, aromatisk arom som också kan förknippas med en besk/bitter smak och som kan hittas i smaksatt/kryddad öl eller i ölstilar framställda av rostad malt som exempelvis imperial stout eller porter.
Tallbarr
Aromen hittas/förknippas framför allt med välhumlade ölstilar med tydlig eller påtaglig beska som exempelvis DIPA, NEIPA och IPA.
Timjan
Aromen hittas/förknippas framför allt med ölstilar som exempelvis IPA och ljus lager.
Äppelblommor
Aromen används vanligen för att beskriva humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, NEIPA och DIPA.
Örter
Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika örter och hittas i många ölstilar. Aromen kan specificeras som färska örter eller som torkade örter.
Olika brödaromer
Bröd
Ett paraplybegrepp för olika sorters bröd, där det enskilda brödet inte går att urskilja. Aromen hittas oftast i maltdominerade ölstilar som exempelvis lager, veteöl, ale, porter eller stout. Aromen kan specificeras som knäckebröd, vörtbröd och kavring.
Ambrosiakaka
En mild, aningen smörig arom med inslag av vanilj och kanderade apelsinskal som förekommer i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, NEIPA och DIPA.
Fruktkaka
En mustig arom med tydlig karaktär av torkade frukter samt inslag av sirap. Aromen hittas oftast i alkoholstarkare ölstilar som exempelvis i strong ale, mörk stark belgisk ale, barley wine, amber ale och skotsk ale.
Ljust bröd
Aromordet är ett paraplybegrepp där enskilda ljusa bröd ej går att specificera.
Kavring
En tydligt maltig, kryddig, något rostad arom med inslag av farinsocker som ofta förekommer i rostade maltdominerade ölstilar som exempelvis porter/stout och mörk ale och lager.
Knäckebröd
En lätt till medelrostad aningen nötig och maltig arom som ofta hittas i maltiga öl i lättare stil som exempelvis ljus, mellanmörk och mörk lager och lättare maltig ale. Aromen kan specificeras som ljust eller mörkt knäckebröd.
Mörkt bröd
Aromordet är ett paraplybegrepp där enskilda mörka bröd ej går att specificera.
Pumpernickel
En tydligt maltig, något bränd arom med inslag av choklad, nötter och torkad frukt som ofta hittas i kraftigt, maltdominerade ölstilar som exempelvis porter/stout och mörk ale i brittisk och belgisk stil.
Rågbröd
En maltig arom med tydlig råvarukaraktär och inslag av nötter och halm. Aromen hittas ofta i maltigare ölstilar som exempelvis i porter/stout samt i ale i brittisk och belgisk stil.
Sirapslimpa
En maltig arom med inslag av sirap. Aromen hittas oftast i alkoholstarkare ölstilar som exempelvis i mellanmörk lager (exempelvis julöl) och mellanmörk ale i brittisk, irländsk och skotsk stil.
Sockerkaka
En mild, aningen smörig arom med inslag av vanilj som förkommer i humledominerade ölstilar som exempelvis IPA, NEIPA och DIPA.
Vetebröd
En mild arom med tydlig karaktär av vete och en liten ton av smör eller jäst. Aromen är vanlig i ölstilar som exempelvis i veteöl, syrlig öl och ljus belgisk ale.
Vörtbröd
En maltig, kryddig arom med inslag av mörk sirap. Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk och mellanmörk lager (exempelvis svensk julöl) samt ale i brittisk stil.
Övriga aromer från tillverkning och lagring
Charkuterier
Aromen kan förekomma i ölstilar som framställts av kraftigt rostad eller rökt malt som exempelvis stout, porter eller rököl.
Choklad
Aromen förekommer ofta i öl som har bryggts med exempelvis chokladmalt och/eller rostad malt som exempelvis stout, porter, belgisk mörk ale, strong ale, brown ale. Ölet kan också få aromer av choklad om det har fatlagrats eller smaksatts med choklad.
Farinsocker
Aromen har en lite bränd ton och hittas oftast i ölstilar som belgisk och brittisk ale samt i mellanmörk och mörk lager.
Fat
Fatkaraktär kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, storlek och ålder. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger det vi kallar fatkaraktär. Fatkaraktär ger ofta intryck som påminner om nysågat trä, vanilj, smör/gräddkola, kaffe, kryddor eller choklad. I regel är det den karaktär som fås där själva träet bidragit till doft och smak. Graden av upplevd fatkaraktär skrivs ut i smakbeskrivning, se stil - och smakord.
Fudge
Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale, definieras ofta i kombination med aromord som lakrits eller vanilj.
Gräddkola
Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om smörkola men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats.
Honung
Aromordet kan hittas i de flesta ölstilar, framförallt i beskrivningar av lager men även i ale så som IPA, NEIPA och DIPA samt i smaksatt öl. Kan specificeras med aromord som klöverhonung, ljunghonung mm
Kaffe
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats.
Kakao
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats.
Karamell
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av smaksatt öl. Aromordet kombineras/specificeras med exempelvis ananas, apelsin, aprikos och citron.
Knäck
Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om smörkola men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats.
Kola
Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om smörkola men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats. Aromen kan specificeras som gräddkola eller smörkola.
Lakrits
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis porter/stout och mörk ale exempelvis belgisk dubbel. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats.
Mandel
Aromen hittas oftast i syrlig öl som i exempelvis frukt- och bärlambic. Aromen kan specificeras som mandelmassa eller bittermandel. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats.
Marmelad
Ett paraplybegrepp. Aromen förknippas med i humledominerade ölstilar i fylligare stil med en viss sötma som exempelvis DIPA, IPA eller NEIPA. Aromordet kombineras/specificeras med exempelvis apelsin, aprikos och citron. Kan också innebära att ölet har en tydlig till påtaglig beska.
Marsipan
Aromen kan hittas i syrliga ölstilar som i exempelvis frukt- och bärlambic eller i maltiga alkoholstarkare ölstilar som barley wine, old ale, skotsk ale. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats.
Muscovadosocker
Aromen hittas oftast i maltigare ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk lager och skotsk ale. Aromen påminner om farinsocker men är mildare. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats.
Nougat
Aromen förknippas ofta med en maltig, alkoholstarkare fylligare ölstil som exempelvis altbier, barley wine, old ale, skotsk ale, porter eller stout. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats och/eller smaksatt öl.
Nötter
Ett paraplybegrepp. Aromen förekommer oftast i öl med maltig, rostad, fylligare stil som kan ha fatlagrats som exempelvis porter, imperial stout, old ale eller barley wine. Aromen kan specificeras som macadamianötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter, pinjenötter.
Ostronskal
Aromen förknippas med en viss sälta, tång, sjögräs och hav. Aromen hittas oftast i kraftigt rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis i stout och porter
Rök
Aromen förknippas oftast med ölstilar som framställts av rökt malt som exempelvis rököl. Aromen kan även hittas i öl som har fatlagrats.
Salmiak
Aromordet förknippas med en viss sälta och hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter. Aromen kan även hittas i smaksatt öl och i öl som har fatlagrats.
Sirap
Ett paraplybegrepp. Aromen hittas oftast i maltigare, gärna alkoholstarka ölstilar som exempelvis i mörk lager, brown ale, amber ale, mörk belgisk ale, porter, stout och skotsk ale. Aromen kan även förknippas med att ölet har fatlagrats. Kan specificeras som ljus eller mörk.
Skal
Ett paraplybegrepp. Aromen hittas i öl som upplevs ha en viss beska/bitterhet. Specificeras med typ av frukt, exempelvis grapefrukt, citron eller apelsin.
Smörkola
Aromen hittas oftast i öl som har fatlagrats. Aromen påminner om brynt smör och har ofta en vaniljton.
Stall
Aromen förknippas med exempelvis traditionell och hantverksmässigt framställd öl som exempelvis geuze och frukt- och bärlambic. Aromen kan även påvisa förekomst av brettanomyces.
Soja
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar av rostade, maltdominerade ölstilar som exempelvis imperial stout, strong ale och porter och förknippas med en viss sälta.
Tallkåda
Aromen hittas/förknippas framför allt med mycket humlearomatiska öl, ofta med en kombination av tydlig eller påtaglig beska, som exempelvis IPA, DIPA eller NEIPA.
Tjära
Aromen kan förekomma i ölstilar som framställts av kraftigt rostad eller rökt malt som exempelvis stout, porter eller rököl.
Tobak
Aromen förknippas med exempelvis ölstilar som framställts av kraftigt rostad eller rökt malt som exempelvis stout, porter eller rököl.
Vinäger
Aromen förknippas med exempelvis traditionellt och hantverksmässigt framställd öl i kombination med en något oxiderad ton som exempelvis i geuze eller lambic. Aromen kan även påvisa förekomst av brettanomyces. Kan specificeras som äppel-, hallon-, balsam-, malt- och vitvinsvinäger.