
ALE, BELGISK STIL
Mörk stark belgisk ale

Ölen i denna stil är ofta fylliga med en viss sötma och med smak av torkad frukt.
Färg
Ljust brun till mörkt brun. EBC: 32–72.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 25–50.
Alkoholhalt
8–11,5 %
Karaktär
Fyllig, alkoholstark och söt. Brödig smak med inslag av choklad och torkad frukt.
Mer om mörk stark belgisk ale
Här samlar vi de starkare sorterna av mörk ale i belgisk stil. Svagare mörk belgisk ale kan du läsa om under brune/dubbel.
Belgisk mörk ale är ofta fyllig med en viss sötma och har inslag av torkad frukt, choklad, farinsocker och gräddkola – men kan även ha fruktiga inslag av pomerans, aprikos och persika. Beskan är oftast måttlig. Ölets karaktär kommer huvudsakligen från jästen och malten. Färgen är gyllenbrun till mörkare brun.
I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets doft och smak. Jäsningen sker ofta i högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale. Belgiska bryggerier tvekar heller inte att inkludera kryddor i ölet: pomeransskal, koriander, ingefära, kanel, kardemumma och kandisocker, exempelvis.
Abt och kvadrupel
Två andra begrepp som ofta används ihop med mörk stark belgisk ale är abt och kvadrupel. Det är de alkoholstarkaste av de belgiska klosterölen och anses ofta som bryggeriernas flaggskepp. De kan även gå under namn som grand réserve eller grand cru.
Benämningen kvadrupel kom till som en vidareutveckling av de gamla begreppen dubbel och trippel och skulle således symbolisera en stigande ökning i alkoholhalt, men även i smakrikedom.
Abt är det flamländska ordet för abbot, namnet syftar på att det är bryggt som en hyllning till klostrets ledare, abboten. Det är oftast mörkbrunt i färgen och har en stor fruktig smak som kompletteras med inslag av choklad, torkad frukt och mörka maltaromer.
Kvadrupel är ofta ljusare brun i färgen, vinöst med viss syrlighet och eldighet, och med fruktiga aromer. Ölet är blygsamt humlat och har ofta en betydande restsötma som förstärker den fylliga kroppen. Alkoholhalten understiger sällan tio volymprocent.
Kloster- och trappistöl
Klosteröl och trappistöl är två andra begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av eller i ett kloster, utan lika gärna på ett kommersiellt bryggeri som använder namnet på en gammal klosterruin för sitt öl.
Trappistöl betyder att ölen är producerad innanför murarna på ett trappistkloster, att vinsten från produktionen till stor del går till välgörande ändamål och att munkarna till stor del står för produktionen av ölen. Trappistöl är delvis unikt för Belgien. Landet har fem av världens tio ölproducerande trappistkloster, som får använda märkningen Authentic Trappist Product.
Vad passar till?
Sötman är märkbar i dessa öl och därför passar ölstilen till många av våra ostsorter: kittost, hårdost och även milda mögelostar. Renskav med lingon eller viltgryta med lagerblad och enbär är andra alternativ.
Lamm
Ost
Vilt
Temperatur och glas
Serveras vid 10–14 grader i vinprovarglas.
Vinprovarglas
Dela via

