ALE, BELGISK STIL

Belgisk ljus ale/blonde

Samlingsnamn för ljus ale i belgisk stil, även kallad blonde.

Färg

Ljusgul till mörkt gul. EBC: 4-14.

Beska

Måttlig till tydlig. IBU: 15–40.

Alkoholhalt

4,5–8 %

Karaktär

Maltig, kryddig och medelfyllig ale med nedtonad humlekaraktär och mycket kolsyra.

Mer om belgisk ljus ale/blonde

I Belgien finns det lika många ölstilar som ölmärken sägs det. Har de verkligen ingenting gemensamt? Visst har de det. I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets doft och smak. Jäsningen sker ofta i högre temperaturer än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än i exempelvis engelsk ale.

Belgiska bryggerier tvekar heller inte att inkludera kryddor i ölet: pomeransskal, koriander, ingefära, kanel, kardemumma och kandisocker, exempelvis. Alkoholhalten är sällan under sex volymprocent och i denna stil hamnar de svagare sorterna, de starkare återfinns i ljus stark belgisk ale/trippel.

Blonde

Belgisk ljus ale kan också ibland kallas blonde (ljus på franska) och är ofta kryddig med inslag av aprikos, pomerans och honung. En viss sötma är vanlig och beskan är ofta måttlig. Humlearomen är sällan framträdande utan det är malten och framför allt jästen som sätter störst avtryck i doft och smak.

Kloster- och trappistöl

Klosteröl och trappistöl är två andra begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av eller i ett kloster, utan lika gärna på ett kommersiellt bryggeri som använder namnet på en gammal klosterruin för sitt öl.

Trappistöl betyder att ölen är producerad innanför murarna på ett trappistkloster, att vinsten från produktionen till stor del går till välgörande ändamål och att munkarna till stor del står för produktionen av ölen. Trappistöl är delvis unikt för Belgien. Landet har fem av världens tio ölproducerande trappistkloster, som får använda märkningen Authentic Trappist Product.

Vad passar till belgisk ljus ale?

Ölet kan ha en viss sötma och då passar det till ostar, som kittost och hårdostar. I köttväg kan vi bland annat föreslå choucroute, flankstek och dumplings.

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

10D5158B-AED3-46F3-B167-1F489C76FE0DCreated with sketchtool.

Nöt

CE073A1A-6F3B-4360-8E16-7EB764212FE8Created with sketchtool.

Ost

Temperatur och glas

Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas

Pilsnerglas

Dela via