
ALE, BELGISK STIL
Ljus stark belgisk ale/trippel

Friskt och ljust öl med relativt tydlig beska och hög alkoholhalt.
Färg
Ljust gul till rödbrun. EBC: 7–20.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 20–45.
Alkoholhalt
8,0–11,5 %
Karaktär
Alkoholstark och torr med fenoler från jäsningen och aromer som frukt och nötter samt tydlig beska.
Mer om ljus stark belgisk ale/trippel
I denna ölstil hittar du de mest alkoholstarka ljusa belgisk ale som finns i vårt sortiment. Mer om ljus belgisk ale kan du läsa om under belgisk ljus ale/blonde. Den mest kända av de ljusa starka belgiska ölen är nog trots allt trippel.
Precis som ölstilen dubbel härstammar trippeln från 1700-talet och sättet att separera olika vörtsilningar vid bryggningen. De bryggerier som separerade vörten tre gånger kallade ölet för trippel när bryggningen skedde på den sötaste vörten.
Från början var ölet sannolikt mörkt, som de flesta annan öl var under 1700- och 1800-talen. Dagens ljusa variant såg sin början under tidigt 1900-tal och kom senare att benämnas som trippel i mer kommersiella sammanhang och beteckningen började synas på flasketiketterna.
I stället för mörkt kandisocker, som i stilen dubbel, används ofta ljust kandisocker tillsammans med ljus pilsnermalt. Alkoholhalten är hög, ofta över åtta volymprocent och i vissa fall upp till tio
Historien säger att den låga läskunnigheten gjorde att man märkte upp fat med kryss där ett X fick markera det svagaste ölet, medan två och tre X betydde dubbel, respektive trippel i styrka.
Trippeln är fyllig i smaken, men trots den höga alkoholhalten ändå frisk på grund av att det inte finns någon sötma. Beskan är måttlig till tydlig då humle används i generösare mängder än i många andra belgiska stilar.
Vad passar till trippel?
Smakrik ölstil som passar till smakrik mat, exempelvis fläsklägg med rotmos, helstekt kyckling med rotsaker och klassisk köttsoppa.
Fågel
Fläsk
Lamm
Nöt
Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

