
ALE, BRITTISK-AMERIKANSK stil
Amerikansk pale ale (APA)

Den amerikanska, humlearomatiska tolkningen av pale ale.
Färg
Ljust gul till gul. EBC: 8-14.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 30–50.
Alkoholhalt
4,4–5,9 %
Karaktär
Lätt och humlefrisk ale med kompletterande maltighet.
Mer om amerikansk pale ale
Pale ale i amerikansk stil förkortas APA och är mer aromatisk och mjukare än engelsk stil. Främst beroende på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och blommigare än den engelska. Amerikansk pale ale har ofta tydliga aromer av tropisk frukt, citrus och barrträd.
Ölstilen uppstod på den amerikanska västkusten i början av 1980-talet i samband att hantverksbryggerierna blev allt mer populära. I dag är denna en av de absolut vanligaste ölstilarna hos nystartade bryggerier.
Vanliga humlesorter
Amerikansk pale ale är ofta kryddad med så kallad C-humle som cascade, centennial och columbus.
Vad är det för skillnad på IPA och APA?
IPA är i regel mer humledriven med högre beska. APA är något mer maltig i smaken och beskan mer balanserad.
Vad passar till amerikansk pale ale?
Öl med fruktig smak och märkbar beska, ibland med aningen sötma. Salt mat som hamburgare, fish and chips, grillad kyckling och fläskkarré går bra till. Beskan upplevs lägre med salt mat där fruktigheten möter sältan i maten.
Fågel
Fläsk
Nöt
Temperatur och glas
Serveras vid 8–10 grader i vinprovarglas.
Vinprovarglas
Dela via

