
ALE, BRITTISK-AMERIKANSK Stil
Engelsk pale ale och bitter

Klassisk ale dominerad av engelsk humle med örtiga aromer och knäckig maltton.
Färg
Ljusgul till gulbrun. EBC: 5-14.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 20–40.
Alkoholhalt
4,4–5,3 %
Karaktär
Präglas av engelsk humle med gräsiga och örtiga aromer vilka balanseras upp av en fruktig och knäckig maltighet med måttlig till tydlig beska.
Mer om engelsk pale ale och bitter
Uttrycket "pale ale" var från början ett samlingsnamn för ljusare öl. Om pale ale serveras från fat brukar ölet kallas bitter, trots att smaken inte behöver vara så besk som namnet antyder. Bryggerierna använder dock även begreppet bitter när man tappar ölet på flaska eller burk. Ibland är bitter mörkare och svagare än engelsk pale ale, men inte alltid. Historiskt var bitter också motparten till den sötare och mindre beska ölstilen mild.
Pale ale har, som annan engelsk ale, rostade maltsmaker och aromer av brittiska humlesorter som east kent golding och fuggle. Skillnaden mellan amerikansk pale ale (APA) och engelsk pale ale är att man använder amerikanska humlesorter i APA, vilket ger mer humlearomatisk karaktär och aromer av citrus, fläder och tropisk frukt.
Ölet india pale ale (IPA) bryggdes främst för att skickas till den brittiska kolonin Indien, men för att möta efterfrågan i England så började man också brygga en alkoholsvagare variant av india pale ale – som kort och gott blev pale ale.
Vad passar till engelsk pale ale?
Inte så mycket rostade aromer i ölet. Ljusare kötträtter som fläsk och kyckling passar, exempelvis kycklingspett med jordnötssås, citron- och örtbakad kyckling, kallskuren marinerad fläskfilé eller vegetarisk schnitzel.
Buffémat
Fågel
Fläsk
Grönsaker
Temperatur och glas
Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

