ALE, BRITTISK-AMERIKANSK stil

Brown ale

Brittisk, maltdominerad ale med rostade toner.

Färg

Rödbrun till brun. EBC: 25–50.

Beska

Måttlig till tydlig. IBU: 15–25.

Alkoholhalt

3,8–5,5 %

Karaktär

Mjuk maltighet med inslag av karamell och låg till måttlig beska.

Mer om brown ale

Från början var brown ale ett samlingsnamn för mörkare ale från England som inte var porter eller pale ale. 

Den mörkare färgen kommer från att man använder mer rostad malt. Smaken är maltdominerad och har ofta aromer av knäck, choklad, sirap och torkad frukt. Beskan är oftast liten till måttlig. Alkoholhalten i en klassisk brown ale överstiger sällan fem procent. I amerikanska tolkningar av ölstilen kan mer aromatisk humle förekomma. Ofta är ölet också beskare och har högre alkoholhalt jämfört med den engelska stilen.

Vad passar till brown ale?

Beskan är inte så hög och de rostade maltsmakerna gör att rätter som stekt fläskkarré och kyckling, raggmunk med fläsk, grillad biff med bearnaise, lammstek med potatisgratäng eller varm rostbiff fungerar bra till brown ale.

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

EA477198-ECCE-4232-94C0-0B948E47E2F0Created with sketchtool.

Lamm

10D5158B-AED3-46F3-B167-1F489C76FE0DCreated with sketchtool.

Nöt

Temperatur och glas

Serveras vid 8–10 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via