
ALE, BRITTISK-AMERIKANSK stil
Irländsk ale

Irländsk ale innehåller ofta rostat korn och kallas även irish red ale.
Färg
Gulbrun till brunröd. EBC: 25–45.
Beska
Måttlig. IBU: 17-25.
Alkoholhalt
4,0–5,5 %
Karaktär
Domineras av aromer som kola och rostad malt. Smaken är torr, beskan måttlig och humlearomerna nedtonade.
Mer om irländsk ale
Irland är mest känt för sin stout men det produceras även ale. Irländsk ale blev vanligare i större skala i början av 1990-talet. Stilen, även kallad red ale och irish red ale, är dock vanligare utanför Irland än i själva landet.
Irländsk ale är rödbrun i färgen med rostad maltkaraktär och inslag av exempelvis kola och sirap. Beskan är måttlig och humlearomerna nedtonade. Ofta tillsätts rostat korn för att ge en torrare smak.
Amber ale är en stil som är lik irländsk ale, men med USA som ursprung och med amerikanska humlesorter i stället för engelska.
Vad passar till irländsk ale?
Inte alltför hög beska och en del rostade smakaromer gör att grillade rätter är passande till denna ölstil. Fläskkarré, entrecôte och kyckling, men även hårdostar funkar bra.
Fågel
Fläsk
Nöt
Ost
Temperatur och glas
Serveras vid 10–12 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

