ALE, BRITTISK-AMERIKANSK stil

Skotsk ale

Maltig och fruktig ale med nedtonad humlekaraktär.

Färg

Mörk, rödbrun. EBC: 30–70.

Beska

Liten till måttlig. IBU: 12–25.

Alkoholhalt

4,5–9,0 %

Karaktär

Måttlig beska och rostade maltaromer som farinsocker och kola. Ett visst rökigt inslag kan förekomma.

Mer om skotsk ale

Det har en historisk förklaring att den skotska alen är maltig och fruktig i smaken med nedtonade humlearomer. Humle odlades nämligen inte i svala Skottland – i stället användes ljung som krydda. Skotsk ale skiljer sig än i dag från engelsk ale genom att den skotska är mer maltbetonad.

Skotsk ale är ofta mörkbrun med rostade inslag i smaken som ger aromer av farinsocker och knäck. Färgen och smaken kommer från att en viss del karamellmalt används, men också av de speciella jäststammar som används. I vissa alkoholstarkare varianter kan en viss rökighet märkas. Traditionellt kommer det från att vörten kokades flera timmar över öppen eld för att få ett mer koncentrerat innehåll. Numera är det ovanligt med kokning över öppen eld och rökinslag i ölet. 

På flasketiketterna står det ofta shilling eller tecknet ”/-” och det har en historisk förklaring. Antalet shilling på etiketten betecknade priset på en tunna öl under 1800-talet.

I dag finns det fyra klasser som används. De tre alkoholsvagaste kallas 60, 70 eller 80 shilling alternativt light, heavy, export och har en alkoholhalt under sex volymprocent. Den starkaste kallas 90 shilling eller wee heavy och har en alkoholhalt över sex procent. Vid framför allt export kallas den även scotch ale.

Vad passar till skots ale?

Måttlig beska och rostad smak från malten gör att ölet är bra till grillad mat och pubmat, exempelvis fish and chips, grillad entrecote, grillad lax eller coq au bière.

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

EA477198-ECCE-4232-94C0-0B948E47E2F0Created with sketchtool.

Lamm

10D5158B-AED3-46F3-B167-1F489C76FE0DCreated with sketchtool.

Nöt

Temperatur och glas

Serveras vid 10–12 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via