
ALE, TYSK STIL
Altbier

Ovanligt utanför nordvästra Tyskland, men förekommer i liten skala i andra länder.
Färg
Rödbrun till mörkbrun. EBC: 22–38.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 25–50.
Alkoholhalt
4,5–5,6 %
Karaktär
Torr och besk. Relativt ren ale med brödiga toner och torrostade inslag.
Mer om altbier
Denna ölstil bryggs huvudsakligen runt Düsseldorf i Tyskland. Alt betyder "gammal" och syftar till att stilen var av äldre slag än den ljusa lagern som så småningom spred sig från Bayern och Böhmen till resten av landet. Altbier är ovanlig utanför nordvästra Tyskland, men det förekommer att ölet bryggs i liten skala i andra länder.
Till skillnad från de flesta ale, som jäser varmt och under kort tid, jäser altbier i en svalare temperatur och under längre tid. Den unika jäsningsprocessen, tillsammans med tyska humlesorter, ger ett öl som är ett mellanting mellan ale och lager i smaken.
I dag är altbier ofta brunröda till färgen med maltig och rostad smak. Beskan är måttlig till tydlig. Skillnaden mellan en altbier och den andra tyska traditionella alestilen kölsch, är relativt stor. Kölsch påminner mer om en ljus lager i smaken och är ljusare till färgen.
Vad passar till altbier?
Altbier har en fruktig och tydlig maltig smak och måttlig beska. Husmanskost går bra till, exempelvis köttbullar med potatismos eller kålpudding. Grillade rätter möter ölets rostade inslag.
Fågel
Fläsk
Lamm
Nöt
Temperatur och glas
Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

