
ANNAN ÖL
Rököl

Mörkt, maltigt lageröl med tydligt rökig smak.
Färg
Gul till mörkt brun. EBC. 8–60
Beska
Måttlig till tydlig. 18–30 IBU.
Alkoholhalt
4,5–9,0
Karaktär
Maltiga aromer och brödighet som balanseras av tydlig rökighet.
Mer om rököl
Förr i tiden, innan tekniken möjliggjorde moderna kölnor och rökfri koks, var allt öl mer eller mindre rökigt. Detta på grund av torkningsprocessen som skedde över öppen eld. Även idag förekommer öl med tydligt rökig smak och det mest kända ursprunget är staden Bamberg i Franken som ligger i södra Tyskland.
Framför allt används bokved för att torka malten vid produktion av rököl. Även andra hårda träslag, som ask och ek, används, liksom torv. Rökmalt är en basmalt och rostas relativt lätt för att bevara kornets enzymer. Den är därför ganska ljus i färgen.
Inslaget av rökmalt i vörten kan variera från endast ett par procent upp till 100. Även jästen spelar en viktig roll i sammanhanget, då den tar åt sig rökaromerna. Att ta vara på jäststammen och tillsätta den vid nästa jäsning är därför viktigt för att få en konstant smakprofil. Det går även att göra öl med rökig ton genom att jäsa vanlig malt med jäst som använts i rökölsproduktion.
Rököl är oftast en mörkare lager men förekommer även som porter och veteöl.
Vad passar till rököl?
Maltiga aromer av mörkt bröd som balanseras av en tydlig rökighet. Serveras som sällskapsdryck eller till kraftiga, grillade eller rökta rätter av fläsk- lamm- eller nötkött. Rököl passar även bra till chark och ostar.
Fläsk
Nöt
Sällskapsdryck
Vilt
Temperatur och glas
Serveras vid 8—14 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via
