
Ljus lager
Ljus bocköl

Ljus, fyllig och alkoholstark lager som skapades i Einbeck.
Färg
Gul till mörkt gul. EBC: 10-20.
Beska
Tydlig. IBU: 20–38.
Alkoholhalt
6,3–8,1 %
Karaktär
Fruktigt lageröl med måttlig till tydlig beska och ibland viss sötma.
Mer om ljus bocköl
Bocköl finns i flera olika varianter, men alla härstammar från en mörk och maltig ölbrygd från staden Einbeck i centrala Tyskland. Einbeck var en viktig handelsstad i Hansan och en stor del av handeln gick till Bayern. Där blev ölet så populärt att det under 1600-talet började bryggas i framför allt München.
På den bayerska dialekten uttalades Einbeck som ”ein bock”. En annan förklaring till ölnamnet är att det har att göra med stjärntecknet Stenbocken då ölet vanligtvis bryggs under vintermånaderna. I många delar av världen är numera bocköl en starkare lager och det är en spridd ölstil.
Ljus bocköl bryggs på ljus malt och vörten måste innehålla minst 16 viktprocent socker. Ölet är maltigt, fylligt och med relativt stor beska. En viss smak av alkohol kan märkas.
Vad är majbock?
Främst är det under våren som ljus bocköl bryggs. Ölstilen kallas också maibock eller helles bock och det sägs att majbock bryggs för att värma gästerna på uteserveringarna innan solen gör det. Majbocken bryggs ofta på ljus pilsnermalt med inslag av wiener- eller münchenermalt. Ölets smak är humlearomatisk och oftast används tyska sorter som spalt och tettnang.
Vad passar till ljus bocköl?
Ölet är smakrikt med måttlig till tydlig beska och maltig smak. En maträtt som har sälta och krämiga tillbehör rundar av ölet, exempelvis fläskkarré med blomkålskräm, fish and chips med majonnäs eller ost- och skinkpaj.
Fisk
Fågel
Fläsk
Nöt
Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.
Dela via

