
LJUS LAGER
Pilsner, tjeckisk stil

Stilbildande pilsner från Pilsen som bryggdes för första gången 1842.
Färg
Gul. EBC: 10–14.
Beska
IBU: 25–45.
Alkoholhalt
4,1–5,1 %
Karaktär
Brödiga, fruktiga aromer med inslag av smörkola och honung.
Mer om pilsner i tjeckisk stil
Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. Pilsner karaktäriseras av en relativt hög beska, jämfört med till exempel lager i internationell stil.
Pilsner i tjeckisk stil har ofta brödiga och fruktiga aromer och ibland med inslag av smörkola. Just smör- eller gräddkolearomen är ett resultat av jäsningsämnet diacetyl, som ger dessa aromer. Diacetyl förekommer naturligt i smör och grädde.
Den första pilsnern använde den berömda saazhumlen (från staden Žatec, Saaz på tyska), som kännetecknas av sin milda, blommiga och gräsiga karaktär. Saaz används numera oftast i slutet av vörtkoket. För att få ölet beskt används andra sorter som bitterhumle och som läggs i tidigare.
Pilsner i tjeckisk stil är ofta lite sötare än pilsner i tysk stil. Den är också mörkare gyllengul till färgen än sin tyska motsvarighet, som är ljusare och klarare. Skillnaden i färg beror på bland annat olika vatten- och maltsorter.
Vad passar till pilsner i tjeckisk stil?
Beskan och den eventuella lilla sötman i ölet gör att smakrik och salt husmanskost går bra till. Prova exempelvis raggmunk med fläsk och lingon, gulaschsoppa eller schnitzel med surkål.
Fågel
Fläsk
Nöt
Skaldjur
Temperatur och glas
Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

