
Ljus lager
Pilsner, tysk stil

Torr, ren och lätt pilsner med örtiga drag och markerad beska.
Färg
Ljus, gul. EBC: 3–10.
Beska
IBU: 25–50.
Alkoholhalt
4,5–5,3 %
Karaktär
Torr med tydlig beska och aromer av ljust bröd, citrus och örter
Mer om pilsner i tysk stil
Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. I Tyskland började pilsner bryggas cirka 30 år senare. Den blev en stor succé till förmån för andra äldre traditionella ölstilar som altbier, kölsch och dortmunder. Många av de lokala bryggerierna kom så småningom att brygga sin egen pilsner.
Numera bryggs pilsner i tysk stil i hela världen och stilen karaktäriseras av en relativt hög beska från exempelvis magnum och gräsiga, örtiga humlearomer från hallertauer mittelfrüh, hersbrücker och tettnanger. Smaken är torr och har tydlig maltigt inslag av ljust bröd och knäckebröd.
Pilsner i tysk stil är ofta lite torrare och friskare än pilsner i tjeckisk stil. Den är också ljusare gul och klarare i färgen än sin tjeckiska motsvarighet, som oftast är något mörkare. Skillnaden i färg beror bland annat på olika typer av vatten och malt.
Vad passar till pilsner i tysk stil?
Pilsner i tysk stil har ren, maltig och besk smak utan sötma. Ölet passar ofta till vår nordeuropeiska salta och tunga mat, exempelvis gourmetkorv med potatissallad, Biff Rydberg eller raggmunk med fläsk och lingon.
Buffémat
Fisk
Fågel
Fläsk
Temperatur och glas
Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

