Ljus lager

Zwickel, kellerbier och landbier

Ofiltrerat lageröl med lågt kolsyretryck och rötterna i södra Tyskland.

Färg

Oklar, gul. EBC: Varierar.

Beska

Måttlig till tydlig. IBU: 20–35.

Alkoholhalt

4,4–5,5 %

Karaktär

Ofiltrerat, opastöriserat lageröl med lågt kolsyretryck.

Mer om zwickel, keller- och landbier 

Kellerbier och zwickel är snarlika versioner av ofiltrerat och opastöriserat öl. Ursprungligen kommer de från Franken i Tyskland och har traditionellt låg kolsyra. Jästfällningen som är kvar i ölet ger en fylligare smak än ett filtrerat och pastöriserat öl. Beskan är måttlig till tydlig.

Landbier är ingen definierad stil utan ett namn på traditionell ”vardagsöl”. Landbier kan ha en tydligare maltig och brödig smak än keller- och zwickelbier.

Namnet kellerbier kommer från ordet bierkeller (ölkällare). Ölet lagrades ofta i utgrävda källare i naturen under de varma sommarmånaderna. Det var – och är fortfarande – vanligt att bryggeriet hade en ölträdgård ute i naturen i närheten av källaren, där ölet serverades.

Kellerbier lagras traditionellt utan mottryck (ungespundet på tyska). Det gör att allt överskott av kolsyra försvinner och ölet får låg kolsyra och fyllig smak. Färgen är mörkare gul än till exempel internationell lager.

Vad passar till?

Traditionell nordeuropeisk syrlig, salt och fet mat går generellt bra till öl. Kellerbier, zwickel och landbier är inga undantag utan passar exempelvis till schnitzel, rimmad lax med dillstuvad potatis och lökpaj.

E564E2DA-628C-4011-8DE0-D5C18CDEA114Created with sketchtool.

Buffémat

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

Temperatur och glas

Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.

Pilsnerglas

Dela via