
Ljus lager
Zwickel, kellerbier och landbier

Ofiltrerat lageröl med lågt kolsyretryck och rötterna i södra Tyskland.
Färg
Oklar, gul. EBC: Varierar.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 20–35.
Alkoholhalt
4,4–5,5 %
Karaktär
Ofiltrerat, opastöriserat lageröl med lågt kolsyretryck.
Mer om zwickel, keller- och landbier
Kellerbier och zwickel är snarlika versioner av ofiltrerat och opastöriserat öl. Ursprungligen kommer de från Franken i Tyskland och har traditionellt låg kolsyra. Jästfällningen som är kvar i ölet ger en fylligare smak än ett filtrerat och pastöriserat öl. Beskan är måttlig till tydlig.
Landbier är ingen definierad stil utan ett namn på traditionell ”vardagsöl”. Landbier kan ha en tydligare maltig och brödig smak än keller- och zwickelbier.
Namnet kellerbier kommer från ordet bierkeller (ölkällare). Ölet lagrades ofta i utgrävda källare i naturen under de varma sommarmånaderna. Det var – och är fortfarande – vanligt att bryggeriet hade en ölträdgård ute i naturen i närheten av källaren, där ölet serverades.
Kellerbier lagras traditionellt utan mottryck (ungespundet på tyska). Det gör att allt överskott av kolsyra försvinner och ölet får låg kolsyra och fyllig smak. Färgen är mörkare gul än till exempel internationell lager.
Vad passar till?
Traditionell nordeuropeisk syrlig, salt och fet mat går generellt bra till öl. Kellerbier, zwickel och landbier är inga undantag utan passar exempelvis till schnitzel, rimmad lax med dillstuvad potatis och lökpaj.
Buffémat
Fisk
Fågel
Fläsk
Temperatur och glas
Serveras vid 8–10 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

