
MELLANMÖRK LAGER
Märzen och wienerstil

Två snarlika lagerstilar med rötterna i Bayern respektive Wien.
Färg
Gul till gulbrun. EBC: 15–35.
Beska
Måttlig. IBU: 18–25.
Alkoholhalt
4,8–5,9 %
Karaktär
Brödiga, rostade och knäckiga aromer kombinerat med måttlig beska.
Mer om märzen och wienerstil
På grund av risken för vildjäsning var det under tidigt 1500-tal riskabelt att brygga i Bayern under de varma sommarmånaderna. Det fanns till med en lag från 1553 som förbjöd ölbryggning under perioden 24 april till 28 september.
Därför bryggdes det i mars (märz) stora mängder av extra starkt och välhumlat öl. Det lagrades sedan i svala bergsgrottor under sommaren för att hålla fram till hösten. I slutet av september tömdes under festliga former det som var kvar i faten, vilket är grunden till Oktoberfest. Ölet som bryggdes var, som all öl före 1800-talet, mörkt och grumligt.
I mitten på 1800-talet kom två bryggare, Gabriel Sedlmayr och Anton Dreher, på hur man gjorde ljusare malt. Dreher bryggde en ölstil på sitt bryggeri i Wien som han kallade för wienerlager. Stilen förfinades sedan av Sedlmayr i München vilket gjorde att hans märzen blev ljusare och fick den gulbruna färg som är vanlig i dagens märzen.
I dag är det tack vare kylanläggningar inga problem att brygga öl året om. De två ölstilarna har med åren blivit väldigt lika varandra. En märzen är ofta något kraftigare än en wiener vad gäller maltighet, beska och alkoholhalt. Båda stilarna har aromer av rostad malt och kola.
Vad passar till märzen och wieneröl?
Denna ölstil har måttlig beska och rostad maltsmak. Kolsyran lättar upp fet mat. Tillsammans gör det att ölstilen passar bra till rätter som exempelvis Biff Rydberg, grillad fläskfilé eller pyttipanna med klassiska tillbehör.
Fågel
Fläsk
Nöt
Temperatur och glas
Serveras vid 10–12 grader i pilsnerglas.
Dela via

