
Mörk lager
Dubbelbock

Den kraftigare och mörkare versionen av bockölet.
Färg
Brungul till mörkt brun. EBC: 25-65.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 17–27.
Alkoholhalt
6,5–8,2 %
Karaktär
Aromer av rågbröd, knäck och torkad frukt med tydlig till påtaglig beska och hög alkoholhalt.
Mer om dubbelbock
Denna ölstil, som heter doppelbock på tyska, är en kraftigare version av den vanliga bockölen och kan ha alkoholhalt från sju till över tio procent. Av tradition börjar det nybryggda ölet alltid säljas den 19 mars varje år. Detta för att hedra det skyddshelgon som vakade över Paulanermunkarna, som sägs vara de första som bryggde en tidig variant av lagerölet.
En dubbelbock har maltig och fyllig smak med viss sötma. Vanliga aromer är knäck, nygräddat knäckebröd, fruktlimpa och sirap. Färgen är ofta gulbrun till mörkt brun. Beskan är tydlig till påtaglig, men någon större humlearom i doft och smak brukar inte finnas.
I slutet av 1700-talet, på klostret Neudeck ob der Au i München, bryggde man ett ”flytande bröd” för att lättare klara av fasteperioden. Man ansåg det inte bara nyttigt och mättande utan även att vätskan renade kropp och själ – således gick det mesta av säden åt till ölbryggning snarare än mjöl och bröd.
Munkarna döpte ölet till salvator som är latin för "frälsare". Huruvida man syftade på Jesus frälsaren eller om ölet frälste munkarna från fastans vedermödor berättar inte historien. Än i dag döps många dubbelbockar till något som slutar på ”-ator” för att hedra det första dubbelbocksölet.
Vad passar till dubbelbock?
Ett alkoholstarkt öl med beska och viss sötma gör att salta och smakrika kötträtter passar bra, exempelvis viltgryta, renskav eller fläsklägg med rotmos.
Lamm
Nöt
Vilt
Temperatur och glas
Serveras vid 10–12 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

