
Mörk lager
Isbock

Frysdestillerad bock som enligt legenden skapades tack vare ett misstag.
Färg
Mörkt brun till svart. EBC: 40–100.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 25–50.
Alkoholhalt
7,5–14,3 %
Karaktär
Fyllig, koncentrerad med sötma och smak av torkad frukt.
Mer om isbock
Denna ölstil kallas även eisbock och framställs genom att man frysdestillerar en traditionell bock eller dubbelbock. I och med att alkohol fryser vid en lägre temperatur än vatten kan man med hjälp av kyla separera dessa och på så sätt få ett mer koncentrerat öl. Detta görs mot slutet av jäsningsprocessen eller under mognadslagringen.
En isbock är ofta mycket fyllig och ”värmande”. Alkoholen känns tydligt och bidrar även med sötma. Precis som en dubbelbock är isbocken maltig med tydliga aromer av vörtbröd, torkad frukt, sirap och chokladkaramell.
Enligt legenden kom den första isbocken till av misstag runt 1890. På bryggeriet Reichelbräu i Kulmbach i tyska Bayern fick en bryggarlärling som sista arbetsuppgift för dagen att rulla ut faten med färdigjäst bocköl. Faten skulle från bryggeriet över till lagringsförrådet på andra sidan gården.
Efter en lång, hård arbetsdag ansåg han att det inte kunde skada om faten stod kvar ute på gårdsplanen till morgonen. På natten kom en köldknäpp och när bryggarna anlände följande morgon hade faten spruckit och ölet, sånär som på en kladdig, mörk sörja i mitten av fatet, hade frusit till is.
Som straff beordrades lärlingen att sleva i sig denna mörka och motbjudande sörja då man trodde att bockölet var förstört. Men så var inte fallet – lärlingen var generös nog att dela med sig av sin bestraffning till de andra bryggarna – och en ny ölstil var född.
Vad passar till isbock?
Beskan är måttlig till tydlig med ganska hög alkoholhalt och viss sötma. Köttgrytor, salt och sötsyrlig mat som choucroute, fläsklägg med rotmos och fläskkorv står upp mot denna ölstil.
Fläsk
Nöt
Vilt
Temperatur och glas
Serveras vid 10–12 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

