Mörk lager

Isbock

Frysdestillerad bock som enligt legenden skapades tack vare ett misstag.

Färg

Mörkt brun till svart. EBC: 40–100.

Beska

Måttlig till tydlig. IBU: 25–50.

Alkoholhalt

7,5–14,3 %

Karaktär

Fyllig, koncentrerad med sötma och smak av torkad frukt.

Mer om isbock

Denna ölstil kallas även eisbock och framställs genom att man frysdestillerar en traditionell bock eller dubbelbock. I och med att alkohol fryser vid en lägre temperatur än vatten kan man med hjälp av kyla separera dessa och på så sätt få ett mer koncentrerat öl. Detta görs mot slutet av jäsningsprocessen eller under mognadslagringen.

En isbock är ofta mycket fyllig och ”värmande”. Alkoholen känns tydligt och bidrar även med sötma. Precis som en dubbelbock är isbocken maltig med tydliga aromer av vörtbröd, torkad frukt, sirap och chokladkaramell.

Enligt legenden kom den första isbocken till av misstag runt 1890. På bryggeriet Reichelbräu i Kulmbach i tyska Bayern fick en bryggarlärling som sista arbetsuppgift för dagen att rulla ut faten med färdigjäst bocköl. Faten skulle från bryggeriet över till lagringsförrådet på andra sidan gården.

Efter en lång, hård arbetsdag ansåg han att det inte kunde skada om faten stod kvar ute på gårdsplanen till morgonen. På natten kom en köldknäpp och när bryggarna anlände följande morgon hade faten spruckit och ölet, sånär som på en kladdig, mörk sörja i mitten av fatet, hade frusit till is.
Som straff beordrades lärlingen att sleva i sig denna mörka och motbjudande sörja då man trodde att bockölet var förstört. Men så var inte fallet – lärlingen var generös nog att dela med sig av sin bestraffning till de andra bryggarna – och en ny ölstil var född.

Vad passar till isbock?

Beskan är måttlig till tydlig med ganska hög alkoholhalt och viss sötma. Köttgrytor, salt och sötsyrlig mat som choucroute, fläsklägg med rotmos och fläskkorv står upp mot denna ölstil.

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

10D5158B-AED3-46F3-B167-1F489C76FE0DCreated with sketchtool.

Nöt

E0C201F2-769A-4B3B-9EE1-D5BECD28A5BACreated with sketchtool.

Vilt

Temperatur och glas

Serveras vid 10–12 grader i pilsnerglas.

Pilsnerglas

Dela via