PORTER OCH STOUT

Torr porter och stout

Massproducerades i industriell skala redan på 1700-talet.

Färg

Mörk, brun till svart. EBC: 60-100.

Beska

Måttlig till tydlig. IBU: 25–50.

Alkoholhalt

3,7–4,4 %

Karaktär

Torr och tydligt rostad eller bränd i karaktären med aromer som choklad, kaffe, kakao och nötter med tydlig till påtaglig beska.

Mer om torr porter och stout

Porter eller stout är ett väldigt mörkt öl som ibland uppfattas som svart. Den mörka färgen kommer från hårt rostad malt, vilket också ger ölet en rostad smak som påminner om pumpernickel, kaffe och mörk choklad. Torr porter och stout har ingen sötma och beskan är måttlig till tydlig.

Det sägs att porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett varmjäst, mörkt öl.

Baltisk porter har en lång tradition i länderna runt Östersjön. De är i regel lite sötare än den klassiska London-portern, har något högre alkoholhalt och är inte sällan kalljäst.

Stout, som först kallades stout porter (alltså stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten, med mer salter, ledde till en torr variant av öl – ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska jämfört med porter från London.

Det är inte lagstadgat att det ska stå porter eller stout på etiketten utan det är bryggeriet självt som väljer. I dag är det också svårt att särskilja stilarna åt. 

Själva ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porters), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”porter” när de närmade sig pubarna med sin last.

Vad passar till torr porter och stout?

Hård rostad malt ger mycket smak till ölet vilket gör att exempelvis lammstek med potatisgratäng, grillad biff och tjälknöl, men även naturella ostron och grillade havskräftor, passar till ölstilen.

EA477198-ECCE-4232-94C0-0B948E47E2F0Created with sketchtool.

Lamm

10D5158B-AED3-46F3-B167-1F489C76FE0DCreated with sketchtool.

Nöt

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

E0C201F2-769A-4B3B-9EE1-D5BECD28A5BACreated with sketchtool.

Vilt

Temperatur och glas

Serveras vid 10–12 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via