SYRLIG ÖL

Berliner weisse

Alkoholsvagt veteöl som får sin syrlighet från laktobaciller.

Färg

Ljust gul. EBC: 5–10.

Beska

Liten. IBU: 3–6.

Alkoholhalt

3,6–5,8 %

Karaktär

Syrligt, lätt och torrt öl med citrusaromer eller karaktär av frukt och bär.

Mer om berliner weisse

Denna torra och syrliga ölstil härstammar från Berlin. Ölet surnar med hjälp av laktobaciller som finns naturligt på kornmaltens skal. Detta gör att bryggningen håller sig inom den strikta öl-lagen Reinheitsgebot från 1516.

I Berlin dricker man ölet antingen ”mit schuss” eller ”mit strippe”, vilket betyder att ölet blandas i glaset med antingen en söt saft eller likör i röd, gul eller grön färg, eller med en snaps. Detta gör man för att mildra syran och samtidigt smaksätta ölet. Upplevelsen blir snarare av en sommardrink än ett öl.

Berliner weisse är en ölstil som fått ett rejält uppsving de senaste åren, både internationellt och i Sverige. Det kan nog räknas som det vanligaste av dagens ”suröl”. Experimentlustan är stor hos bryggarna och det verkar inte finnas någon hejd på vilken typ av bär eller frukt som används som kryddning – allt från hallon, citron och lime till passionsfrukt. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är tillåtet – utanför Tyskland då vill säga.

Vad passar till berliner weisse?

Smaksättningen på ölet får avgöra vad som passar på tallriken, men citrussyrlig berliner weisse passar exempelvis till skaldjur, ölkokta musslor, caesarsallad med lax och bouillabaisse med aioli. Kryddstark mat går bra tack vare låg beska i ölet.

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

1990B750-1C39-4FF9-97A5-BB2203499771Created with sketchtool.

Kryddstarkt

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

B27CFABA-011D-446C-9072-F25E8D287CDECreated with sketchtool.

Sällskapsdryck

Temperatur och glas

Serveras vid 6–8 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via