
SYRLIG ÖL
Faro

Sällsynt lambic-stil med tillsats av mörkt socker.
Färg
Gulbrun till rödbrun. EBC: 30–60.
Beska
Liten. IBU: 5–15.
Alkoholhalt
4,0–5,0 %
Karaktär
Spontanjäst utan beska och låg alkoholhalt där syran balanseras av mörkt socker.
Mer om faro
Detta är en numera mycket ovanlig ölstil. Det är främst i Bryssel och i närliggande Pajottenland som man fortfarande kan hitta faro på ölkaféer, där den traditionsenligt serveras på fat. Faro är en lambic som är sötad med kandisocker eller bränt socker. Sötningen gjordes förr direkt i glaset för att mildra den skarpa syran i lambicen. I dag finns faro även på flaska, men då är ölet pastöriserat för att jästen inte ska börja jäsa på det socker som finns kvar.
Förutom sötman har en faro också lägre alkoholhalt än en vanlig lambic eller geuze. Förklaringen ligger i att förr i tiden lakade man ur malten ytterligare en gång. På så sätt fick man en blek och smaklös vört som inte innehöll speciellt mycket jäsbart socker. Kandisockret som sedan tillfördes det färdiga ölet skulle, förutom att mildra syran, även tillföra smak och färg.
Vad passar till faro?
Den sötsyrliga smaken gör att en faro går bra med desserter, med syrlig getost eller till friterade skaldjur och grönsaker (tempura).
Dessert
Grönsaker
Skaldjur
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

