
SYRLIG ÖL
Flamländsk röd och brun öl

Lagring på stora ekfat ger sötsyrliga smaker.
Färg
Mörkt röd till mörkt brun. EBC: 24–50.
Beska
Liten till måttlig. IBU: 5–18.
Alkoholhalt
4,8–6,6 %
Karaktär
Tydligt syrlig med oxidativa toner från fatlagring, viss sötma samt aromer av röda bär och choklad.
Mer om flamländsk röd och brun öl
Flamländsk oud bruin, gammal brunöl, är ett varmjäst öl som ursprungligen kommer från västra Belgien. Ölet lagras i stora ekfat efter den första jäsningen. I faten finns mjölksyrabakterier som ger ölet en tydlig syrlig smak. Även inblandning från andra mikroorganismer, som brettanomyces, inträffar.
Det förekommer även lagring på ståltank och då tillsätter man mjölksyrabakterier och andra mikroorganismer för att få fram den syrliga smaken. För att få rätt balans på syrligheten blandar man ofta ny och lagrad öl.
Man kan ibland läsa om en uppdelning mellan oud bruin och så kallad flamländsk rödöl, oud rood. Färgerna sägs skilja sig åt om ölet kommer från västra Flandern (mer rödaktigt), eller östra delen (mer brun i färgen). En annan indelning utgår från hur länge vörten kokar: ju längre koktid desto brunare färg. Smakmässigt kan rödölen uppfattas som syrligare och lättare i kroppen, och brunölen som fylligare och mustigare.
Vad passar till flamländsk röd- och brunöl?
Dessa öl har en viss typ av syrlighet som ibland upplevs som vinägeraktig. Det kan ge spännande kombinationer med exempelvis ostron, högrevsgryta med chorizo och apelsin eller coq au bière. En oväntad kombination är sushi till röd- och brunöl, som matchar oväntat bra tack vare sojan som serveras till sushin.
Fläsk
Nöt
Skaldjur
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

