
SYRLIG ÖL
Frukt- och bärlambic

Lambic som fått färg, doft och smak från olika frukter eller bär.
Färg
Varierar.
Beska
Liten. IBU: 15–21.
Alkoholhalt
4,0–7,0 %
Karaktär
Syrlig, lätt utan humlekaraktär och beska. Sötman varierar och smaken bestäms av olika frukter och bär.
Mer om frukt- och bärlambic
Den spontanjästa lambicen smaksätts ofta med frukt eller bär och allra vanligast är körsbär. Man tillsätter frukten eller bären när ölet ligger på fat, vilket gör att ölet börjar jäsa igen. Lambicen får färg men även mycket doft och smak från den tillsatta frukten som ligger i faten i flera månader. Vildjästen brettanomyces finns i lambicen och jäser ut fruktsockret vilket gör ölet helt torrt.
Körsbären som används till kriek är surkörsbär av sorten moreller. Traditionellt användes schaarbeekse-moreller, men de är i dag ovanliga och svåra att få tag på. Att smaksätta med hallon är också vanligt och lambicen kallas då för framboise.
I Belgien är alla medel tillåtna och därför finns det nästan lika många lambic-smaker som det finns frukter och bär. Inte heller är det helt ovanligt att använda fruktjuicer och puréer i sin lambic – särskilt i de söta varianterna.
Vad passar till frukt- och bärlambic?
Sötare varianter av fruktlambic går bra med olika varianter av frukt- och chokladdesserter. Torrare öl matchar du med bland annat getost, charkbricka eller högrevsgryta med chorizo och apelsin.
Dessert
Fläsk
Nöt
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

