SYRLIG ÖL

Gueuze

Belgisk blandning av ung och lagrad lambic. 

Färg

Oklar, ljus till mörkt gul. EBC: 10–30.

Beska

Liten. IBU: 11–23.

Alkoholhalt

4,0–8,0 %

Karaktär

Friskt, spontanjäst och torrt öl, ofta med karaktär av citrus, stall och bröd.

Mer om gueuze

En blandning av lagrad och ung lambic kallas gueuze, eller geuze som det också stavas. Lambic är en spontanjäst öl som nästan uteslutande bryggs i Pajottenland utanför Bryssel. I den yngre lambicen finns det fortfarande ojäst socker kvar varvid en andra jäsning startar i flaskorna efter blandningen – och på så sätt bildas kolsyran.

Blandningen består ofta av lambic som är en till tre år gammal, men kan innehålla ännu äldre lambic. Ölet lagras på flaska, oftast upp till ett år på bryggeriet innan det släpps till försäljning. Detta för att smak och arom ska mogna och utvecklas.

Ölet blir på grund av mjölksyrabakterier mycket syrligt, friskt och torrt, ofta med citrusaromer. Flera olika jäststammar av bland annat släktet brettanomyces ger ölet säregen karaktär, som påminner om stall och mogna äpplen. Gueuze tappas på champagneflaskor, ofta med grimma och kork, på grund av det höga tryck som kan uppstå då vildjästen jäser ut allt socker i ölet.

Vad passar till gueuze?

Belgiska musslor med pommes frites och majonnäs, kyckling kokt i öl eller varför inte en klassisk ärtsoppa med fläsk och senap passar bra ihop med denna syrliga ölstil med låg beska.

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Temperatur och glas

Serveras vid 6–8 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via