
SYRLIG ÖL
Gueuze

Belgisk blandning av ung och lagrad lambic.
Färg
Oklar, ljus till mörkt gul. EBC: 10–30.
Beska
Liten. IBU: 11–23.
Alkoholhalt
4,0–8,0 %
Karaktär
Friskt, spontanjäst och torrt öl, ofta med karaktär av citrus, stall och bröd.
Mer om gueuze
En blandning av lagrad och ung lambic kallas gueuze, eller geuze som det också stavas. Lambic är en spontanjäst öl som nästan uteslutande bryggs i Pajottenland utanför Bryssel. I den yngre lambicen finns det fortfarande ojäst socker kvar varvid en andra jäsning startar i flaskorna efter blandningen – och på så sätt bildas kolsyran.
Blandningen består ofta av lambic som är en till tre år gammal, men kan innehålla ännu äldre lambic. Ölet lagras på flaska, oftast upp till ett år på bryggeriet innan det släpps till försäljning. Detta för att smak och arom ska mogna och utvecklas.
Ölet blir på grund av mjölksyrabakterier mycket syrligt, friskt och torrt, ofta med citrusaromer. Flera olika jäststammar av bland annat släktet brettanomyces ger ölet säregen karaktär, som påminner om stall och mogna äpplen. Gueuze tappas på champagneflaskor, ofta med grimma och kork, på grund av det höga tryck som kan uppstå då vildjästen jäser ut allt socker i ölet.
Vad passar till gueuze?
Belgiska musslor med pommes frites och majonnäs, kyckling kokt i öl eller varför inte en klassisk ärtsoppa med fläsk och senap passar bra ihop med denna syrliga ölstil med låg beska.
Fågel
Fläsk
Skaldjur
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

