
SYRLIG ÖL
Lambic

Spontanjäst öl från Pajottenland som bildar grund för andra stilar.
Färg
Ljusgul till gulbrun, ofta oklar. EBC: 8–25.
Beska
Liten. IBU: 9–23.
Alkoholhalt
4,0–6,5 %
Karaktär
Spontanjäst, torrt, mycket frisk utan beska och smak från humle samt lågt kolsyretryck.
Mer om lambic
Denna spontanjästa ölstil bryggs nästan uteslutande i ett område sydväst om Bryssel som kallas Pajottenland. Lambic bryggs med upp till 30–40 procent omältat vete. Bryggerierna använder lagrad och oxiderad humle, då man vill undvika beska och humlearomer. I detta fall är det enbart humlens antiseptiska egenskaper man vill åt.
Man tillsätter inte jäst utan låter mikroorganismerna i luften angripa vörten. Sedan förs ölet över till stora ekfat där olika mjölksyrebakterier angriper ölet, som sedan får jäsa under flera år. Ölet blir torrt med syrlig smak. Flera olika vilda jäststammar, främst av släktet brettanomyces, ger ölet sin säregna karaktär av stall, multna löv, jordkällare och svamp.
Lambic har låg till ingen kolsyra. Oblandad lambic är mycket ovanlig och finns nästan enbart på fat i Pajottenland. Lambic smaksätts i stället oftast med frukt eller bär eller blandas av olika ålder för att på så sätt skapa en geuze.
Lambic är namnskyddat av EU och det är endast öl från Pajottenland som får bära detta namn. Stilen stavas ibland lambik.
Vad passar till lambic?
I Belgien är det vanligt att para ihop detta lokala och syrliga öl med musslor, pommes frites och majonnäs. Hårdostar matchar också.
Ost
Skaldjur
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

