SYRLIG ÖL

Övrig syrlig öl

Ofta smaksatt och ibland fatlagrat öl som fått sin syrlighet med hjälp av otraditionella tekniker.

Färg

Varierar.

Beska

Liten till tydlig. IBU: Varierar.

Alkoholhalt

Varierar.

Karaktär

Öl som fått syrlig smak med otraditionella metoder och med aromer från olika smaksättare.

Mer om övrig syrlig öl

Under denna rubrik samlar vi syrlig öl som inte passar in i de andra syrliga stilarna. Ursprung och bryggningsteknik kan variera och ofta används frukt och bär som smaksättare.

Den vanligaste tekniken för att brygga en syrlig öl i denna stil, kallas kettle sour, vilket innebär att mjölksyrebakterier tillsätts till mäsken efter ett snabbt uppkok och kylning. Sen får mäsken stå i ett par dagar medan mjölksyrebakterierna kalasar på sockret i vörten innan den normala bryggprocessen fortsätter – kokning, humletillsättning, kylning och jäsning.

Kettle sour är således en teknik för att brygga öl och ingen ölstil. Ölen blir till sin karaktär ofta mindre syrlig och mindre komplex än traditionellt syrad öl och ofta tillsätts frukt och bär som smaksättare.

Vad passar till övrig syrlig öl?

Dessa öl har väldigt olika smak och det är svårt att göra generella rekommendationer. Många har smaksätning av frukt och passar som sällskapsdryck, sötare varianter går bra ihop med söta desserter.

ABFD6FCF-65C1-4493-898F-975513C85052Created with sketchtool.

Dessert

CE073A1A-6F3B-4360-8E16-7EB764212FE8Created with sketchtool.

Ost

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Temperatur och glas

Serveras vid 6–8 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via