
Veteöl
Dunkelweizen

Stilmässigt nära det ursprungliga veteölet.
Färg
Oklar, ljust rödbrun till mörkt brun. EBC: 20–50.
Beska
Liten. IBU: 10–15.
Alkoholhalt
4,8–5,4 %
Karaktär
Aromer av mörkt bröd och choklad kombinerat med låg beska ger mjuk munkänsla.
Mer om dunkelweizen
Det här är ett mörkt veteöl. Precis som ljust veteöl tillverkas dunkelweizen med stor andel vetemalt, men kornmalten som används här är till viss del hårt rostad. Det ger mörkbrun färg och aromer av choklad och rostad malt. I stort sett all öl i Tyskland före slutet av 1800-talet var mörk. Det gör att dunkelweizen troligen ligger närmare originalveteölet än vad de ljusa varianterna gör. Mörkt veteöl är oftast lite sötare och starkare än ljust.
Dunkelweizen är ofiltrerat med aromatiskt inslag, exempelvis kryddnejlika och banan från jästen, dock något nedtonade jämfört med ljust veteöl.
Vad passar till dunkelweizen?
De rostade smakerna i ölet tillsammans med frisk kolsyra gör att smakrika vegetariska rätter och mat som stekt biff och fläskkarré, salta korvar och surkål passar till. Även grillad kyckling går smakmässigt ihop med ölet.
Fågel
Fläsk
Nöt
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

