
VETEÖL
Hopfenweizen

Otraditionellt veteöl med aromatisk humlekaraktär.
Färg
Oklar, gul till svart. EBC: 14–100.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 15–50.
Alkoholhalt
6,0–9,2 %
Karaktär
Humlearomatisk med aromer av citrus och tropisk frukt med banan och kryddnejlika i bakgrunden.
Mer om hopfenweizen
Denna ölstil är beskare än andra veteöl. Stilmässigt liknar hopfenweizen ofta en weizenbock, men med extra mycket aromatisk humle som cascade, chinook, mosaic och simcoe. Smaken är mycket humlearomatisk med aromer av citrus och tropisk frukt. Den klassiska veteölskaraktären med inslag av främst banan och kryddnejlika finns i bakgrunden.
Hopfenweizen bryggdes först utanför Bayern. Det är en av de yngsta av veteölstilarna och skapades först i början av 2000-talet.
Vad passar till hopfenweizen?
Ett beskt veteöl. Prova salta rätter, det rundar av beskan, exempelvis raggmunk med fläsk, fläsklägg med rotmos eller stekt strömming. Besk öl förstärker hettan i mat, samtidigt som ölen uppfattas som ännu beskare.
Fisk
Fågel
Fläsk
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

