VETEÖL

Hopfenweizen

Otraditionellt veteöl med aromatisk humlekaraktär.

Färg

Oklar, gul till svart. EBC: 14–100.

Beska

Måttlig till tydlig. IBU: 15–50.

Alkoholhalt

6,0–9,2 %

Karaktär

Humlearomatisk med aromer av citrus och tropisk frukt med banan och kryddnejlika i bakgrunden.

Mer om hopfenweizen

Denna ölstil är beskare än andra veteöl. Stilmässigt liknar hopfenweizen ofta en weizenbock, men med extra mycket aromatisk humle som cascade, chinook, mosaic och simcoe. Smaken är mycket humlearomatisk med aromer av citrus och tropisk frukt. Den klassiska veteölskaraktären med inslag av främst banan och kryddnejlika finns i bakgrunden.

Hopfenweizen bryggdes först utanför Bayern. Det är en av de yngsta av veteölstilarna och skapades först i början av 2000-talet.

Vad passar till hopfenweizen?

Ett beskt veteöl. Prova salta rätter, det rundar av beskan, exempelvis raggmunk med fläsk, fläsklägg med rotmos eller stekt strömming. Besk öl förstärker hettan i mat, samtidigt som ölen uppfattas som ännu beskare. 

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

Temperatur och glas

Serveras vid 6–8 grader i pilsnerglas.

Pilsnerglas

Dela via