
VETEÖL
Kristallweizen

Filtrerat veteöl som ibland kallas champagneweizen.
Färg
Ljus, gul. EBC: 5–15.
Beska
Liten. IBU: 10–15.
Alkoholhalt
4,9–5,6 %
Karaktär
Låg beska och arom av citrus utan karaktär av jäst.
Mer om kristallweizen
Detta är en filtrerad veteöl som bryggdes för första gången år 1924 i orten Kiβlegg, Bayern. På grund av ölets klara utseende och höga kolsyreinnehåll har den ibland kallats champagneweizen.
En kristallweizen är oftast torr och frisk med en dämpad arom av citrus, banan, kryddnejlika och vanilj.
Vad passar till kristallweizen?
Ölet har låg beska och mild smak. Det gör det till en bra partner till starka rätter, exempelvis thailändsk kycklingsallad, asiatisk buffé och vegetarisk burrito. En grundregel är att beska i öl förstärker hetta i mat.
Asiatiskt
Fisk
Kryddstarkt
Skaldjur
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i pilsnerglas.
Pilsnerglas
Dela via

