Veteöl

Weizenbock

Hefeweizens aromer kombinerat med bockölets tyngd.

Färg

Oklar, ljust gul till mörkt brun. EBC: 9-60.

Beska

Måttlig. IBU: 15–35.

Alkoholhalt

6,5–9,5 %

Karaktär

Kryddnejlika, moussig munkänsla och alkohol kombinerar veteöls- och bockölskaraktär i ett öl med hög kolsyrehalt och låg beska. Ljusa öl har karaktär av skumbanan; mörkare har mer karaktär från malten.

Mer om weizenbock

Vetebock eller weizenbock är en ölstil som bryggdes första gången år 1907 i Bayern. Den kombinerar de jästaromatiska egenskaperna hos ljust veteöl med de kraftiga, maltiga inslag som finns i bocköl, det vill säga starka och mörka lageröl. Resultatet blir ett veteöl med doft och smak av kryddnejlika, banan, torkad frukt och malt. Ofta finns en alkoholarom i ölet, då alkoholhalten oftast är mellan 6,5 och 9 volymprocent. Ölet är ofta fylligt och alltid varmjäst. Färgen kan variera från gul till brun beroende på alkoholstyrka och vilken malt som använts. 

Vad passar till weizenbock?

Ölet har låg till måttlig beska och kryddig smak. Det gör att salt och fet husmanskost passar till, exempelvis fläsklägg med rotmos, raggmunk med fläsk eller varför inte beer can chicken, smaksatt med veteöl? Smakrika vegetariska rätter passar också till weizenbock.

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

10D5158B-AED3-46F3-B167-1F489C76FE0DCreated with sketchtool.

Nöt

Temperatur och glas

Serveras vid 6–8 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via