
Veteöl
Witbier

Belgiens version av veteöl som ofta smaksätts med citrus och korianderfrön.
Färg
Oklar, ljusgul. EBC: 5-10.
Beska
Liten. IBU: 5–14.
Alkoholhalt
4,8–5,3 %
Karaktär
Lätt och frisk med syrlig citrusfräschör som ger balans åt viss kryddighet.
Mer om witbier
Witbier – eller biere blanche som det kan heta i de fransktalande delarna av Belgien – är ett belgiskt veteöl som började tillverkas runt Bryssel under medeltiden. Framförallt de två städerna Louvain och Hoegaarden producerade witbier som var vida kända. I och med de industriella lagerölens intåg under 1900-talets början försvann witbier tillsammans med många andra ölstilar. Witbier återkom först 1966 då Pierre Celis åter började brygga en witbier på sitt bryggeri utanför Bryssel.
Numera är det en relativt vanlig ölstil, framförallt i Belgien. Namnet kommer av att det vete som används gör ölet grumligt och nästan vitt i färgen. Till skillnad från tysk veteöl använder man mindre mängd vete och dessutom omältat vete. Ölet smaksätts oftast med korianderfrö och apelsinskal.
När witbier föddes fanns inte humle. Istället smaksattes ölet med en kryddblandning kallad gruit för att balansera den söta maltsmaken. I dag smakar witbier friskt och fruktigt och ihop med vetet och kryddorna får ölet en kryddig och blommig doft.
Vad passar till witbier?
Witbier är friskt, syrligt och kryddigt öl med låg beska. Det gör att milda rätter med krämiga och salta tillbehör passar till, exempelvis kokt torsk med vit sås, moules frites och sushi. Wit passar även många vegetariska rätter.
Asiatiskt
Fisk
Kryddstarkt
Skaldjur
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via

