Vilket ölglas till vilken öl?

Sejdel, pint eller ett vinglas. Glasets utformning påverkar ölets doft. Vi provade 13 olika glas och 35 olika ölstilar.

– Tradition och känsla spelar in i upplevelsen av ett öl. Håller du i ett pintglas med pale ale får du känsla av att du står på en brittisk pub. Men vill du uppleva mer av ölets dofter och nyanser är inte sådana raka glas att föredra då de inte ger ifrån sig så mycket dofter, säger ölinköparen Staffan Adin.

Största provningen i Sverige...

Staffan Adin och Anders Granberg provar glas & ölVi lät därför testa 13 olika glas med 35 olika ölstilar, den kanske mest omfattande som gjorts i Sverige?

– Det har provats ölglas mot varandra på mässor, av bloggare och av öljournalister. Men då bara två eller tre glas mot varandra för en eller två ölstilar. Vi hade minst sex olika glas för varje ölstil. Allt för att verkligen gå till botten med hur olika glas påverkar doft- och smakupplevelsen, säger Staffan Adin.

Och vad blev då resultatet?

– Ja, ganska snabbt in i provningen stod det klart att generellt är klassiska vinprovarglas de bästa om du vill uppleva ölets olika nyanser och dofter. Och det gäller alla typer av ölstilar.


VinprovarglasVinprovarglasets form med rund och bred midja och avsmalnad topp gör att doftaromerna koncentreras där näsan sticks ner. Exempelvis blir humlearomatiska öl ännu mer aromatiska, eller fruktöl får mer intensiv doft.

Ett glas som verkligen ger ölet en skjuts arommässigt är de som har överdimensionerad rund midja och avsmalnad topp – glas som liknar en cognacskupa eller bourgognekupa för att prata sprit- och vinspråk. I ölvärlden kan de gå under namnet porterglas eller "snifter".

Porterglas


– Ibland var aromerna så intensiva att det först var svårt att ta till sig allt. Det är häftigt att det är så stor skillnad på olika glas. Vissa öl blev nästan helt utan doft, när de hamnade i ”fel” glas.

De glas som doftmässigt var sämst var raka, cylinderformade glas och traditionella ölglas. Men även moderna ölprovarglas, som har blivit allt mer populära de senaste åren, hade brister.

IPA-glas– Det var överraskande att dessa glas, som ändå är framtagna för att visa på ölets egenskaper, inte klarar av att matcha klassiska vinprovarglas. En IPA doftar faktiskt mer och fångar fler nyanser i ett sådant glas än i ett så kallat IPA-glas.

Kort om provningen

Varje glas i provningen betygsattes från 1-5, där 5 var högsta betyg för doftupplevelse och intensitet i doften. Smaken noterades också. Provningen visade dock att smaken inte påverkas så mycket av glaset, exempelvis beskan känner du bäst genom att skölja runt ölet i munnen. Däremot doften – och därmed hela upplevelsen av ölet.