Affisch över vilket glas som passar till vilken öl

Vilket ölglas till vilken öl?

Sejdel, pint eller ett vinglas. Glasets utformning påverkar ölets doft. Vi provade 13 olika glas och 35 olika ölstilar för att avgöra vilket glas som är bäst till vad.

– Tradition och känsla spelar in i upplevelsen av ett öl. Håller du i ett pintglas med pale ale får du en känsla av att du står på en brittisk pub. Nackdelen med raka glas är att de inte ger ifrån sig så mycket dofter. Vill du uppleva mer av ölets dofter och nyanser är alltså andra glas att föredra, säger ölinköparen Staffan Adin.

Största provningen i Sverige?

Vi lät därför testa 13 olika glas med 35 olika ölstilar i det kanske mest omfattande test som gjorts i Sverige.

– Det har provats ölglas mot varandra på mässor, av bloggare och av öljournalister. Men då bara två eller tre glas mot varandra för en eller två ölstilar. Vi hade minst sex olika glas för varje ölstil. Allt för att verkligen gå till botten med hur olika glas påverkar doft- och smakupplevelsen, säger Staffan Adin.

Vad blev resultatet?

– Ganska snabbt in i provningen stod det klart att generellt är klassiska vinprovarglas de bästa om du vill uppleva ölets olika nyanser och dofter. Det gäller alla typer av ölstilar.


VinprovarglasVinprovarglasets form med rund och bred midja och avsmalnad topp gör att doftaromerna koncentreras där näsan sticks ner. Exempelvis blir humlearomatiska öl ännu mer aromatiska, och fruktöl får mer intensiv doft.

Ett glas som verkligen ger ölet en skjuts arommässigt är de som har överdimensionerad rund midja och avsmalnad topp – glas som liknar en cognacskupa eller bourgognekupa för att prata sprit- och vinspråk. I ölvärlden kan de gå under namnet porterglas eller "snifter".

Porterglas


– Ibland var aromerna så intensiva att det först var svårt att ta till sig allt. Det är häftigt att det är så stor skillnad på olika glas. Vissa öl blev nästan helt utan doft när de hamnade i ”fel” glas.

De glas som var sämst rent doftmässigt var raka, cylinderformade glas och traditionella ölglas. Men även moderna ölprovarglas, som har blivit allt mer populära de senaste åren, hade brister.

IPA-glas– Det var överraskande att dessa glas, som ändå är framtagna för att lyfta fram ölets egenskaper, inte kan matcha klassiska vinprovarglas. En IPA doftar faktiskt mer och fångar fler nyanser i ett sådant glas än i ett så kallat IPA-glas.

Affisch i våra butiker

Bilden högst upp på sidan är ett utsnitt från affischen "Guide till ölglas" som nu finns i våra butiker. På den kan du läsa mer om vilka ölglas som associeras till vilken ölstil. Eller bara sätta upp den på väggen.

Kort om provningen

Varje glas i provningen betygsattes från 1-5, där 5 var högsta betyg för doftupplevelse och intensitet i doften. Smaken noterades också. Provningen visade dock att smaken inte påverkas så mycket av glaset, exempelvis beskan känner du bäst genom att skölja runt ölet i munnen. Däremot doften – och därmed hela upplevelsen av ölet.