Klassisk tiramisu med marsalavin

Klassisk tiramisu med marsalavin

Tiramisu är en italiensk dessert som sägs har sitt ursprung i Veneto eller i Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien. Ett klassisk recept är smaksättning med marsalavin, men moderna varianter finns med amarettolikör, cognac eller rom.

Tiramisu med oklart ursprung

Varifrån tiramisu kommer är inte helt fastställt. Men sannolikt kommer desserten från nordöstra Italien, antingen från regionerna Veneto eller Friuli-Venezia Giulia.

En variant om ursprunget är att den kom till på en restaurang i Trevisio i Veneto i slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet. För att pigga upp ägarens sjuka barn, blandade gudmodern ihop kaffe och zabaglione (äggkräm). Restaurangen skapade sedan desserten genom att även använda savoiardikex och mascarponeost. Tiramisu betyder nämligen "pigga upp mig" eller "dra upp mig". Men det finns även förklaringar att tiramisu är en utveckling av andra desserter, exempelvis zuppa inglese.

Tiramisu med marsalavin

Även om originalet verkar varit utan alkohol, så är ett klassiskt recept att använda starkvinet marsala för att blötlägga savoiardikexen tillsammans med kaffe.

Marsalavin kommer från västra Sicilien och regionen Trapani. Vinet är uppkallat efter hamstaden Marsala. Vinet görs oftast på de gröna druvsorterna catarratto, grillo och inzolia. Det finns flera olika färger på marsalavin, oro (guld), ambra (bärnsten) och rubino (rubinröd). Vinerna kan vara alltifrån torra, secco till mycket söta, sweet. Det söta marsalavinet som används i tiramisu har smak av muscovadosocker, torkad frukt och nötig karaktär. Här kan du läsa mer hur marsala tillverkas.

Tiramisu med amaretto

Det finns många olika varianter på smaksättning av tiramisu. Likören amaretto (mandellikör) ersätter marsalavinet. Likören är mycket söt och har inslag av mandel, aprikos, nötter och vanilj. Andra moderna varianter av tiramisu är att använda cognac, rom eller annat vin  exempelvis madeira, setúbal eller kaffelikör.

Recept på tiramisu

Recept på tiramisu är lite som recept på svenska köttbullar  det finns en väldigt massa olika varianter. Det här är med marsalavin, men kan göras utan eller med annan typ av alkohol för smaksättning.

Ingredienser: äggulor och äggvitor, florsocker, mascarpone, starkt kaffe (gärna espresso), marsalavin och savoiardikex.

Tiramisu gör så här:

  1. Vispa äggulor och florsocker tills det är fluffigt.
  2. Tillsätt mascarponeost, vispa till en slät kräm.
  3. I egen bunke: vispa äggvitan till skum.
  4. Tillsätt skummet till mascarponekrämen.
  5. Blanda starkt kaffe, marsalavin och florsocker.
  6. Tillsätt 3 matskedar av blandningen till mascarponekrämen.
  7. Doppa savoiardikexen snabbt i kaffblandningen (kexen får inte bli soggiga).
  8. Lägg del av kexen i botten av form.
  9. Täck med mascarponekrämen.
  10. Lägg ytterligare ett täcke av kex och mascarponekräm.
  11. Ställ i in kylen minst ett par timmar.
  12. Pudra över kakaopulver innan servering.


Alkoholfri tiramisu

För att göra en tiramisu utan alkohol, följ ovan steg, men uteslut marsalavinet i steg 5. Du kan också smaksätta kaffet med socker och syrup med passande smak (nötter, kaffe, karamell).

Vin till tiramisu?

Om du har marsalavin eller annat starkvin i tiramisun, så kan du ha samma vin i glaset. Nöt- eller kaffelikör är andra drycker som både går bra i rätten och att dricka till. Nötiga/knäckiga och söta starkviner som madeira, setúbal eller banyuls samt rött sött vin matchar också. I Vad passar till-tjänsten hittar du drycker som passar till klassisk tiramisu.

Alkoholfritt till tiramisu

Kaffe är ju ett självklart och alkoholfritt val som går hand i handske till dessertens kaffesmak. Ett annat alternativ är att servera alkoholfri röd glögg som är kyld. Sötman och kryddningen matchar kaffe- och kakaosmak. Vit alkoholfri glögg går också bra, som mer bryter av mot desserten på ett spännande sätt.

 

Dryck i matlagning

Att tillsätta dryck i maten, grytor, såser, desserter eller vid flambering är vanligt.