Persisk mat

Persisk mat

Saffran, kanel, frukter, nötter och mynta är några smaksättare i persisk mat. Men vilka drycker passar till smakrik mat, även om de inte är så het?

Persisk mat är sällan stark, som het kryddning. Däremot är det mycket smaker och sötma möter, syrlighet, sälta och umami. Dill, persilja och koriander är vanliga örter som förekommer.

Vin och öl till lammgryta och spenat

En klassisk khorest, gryta, gjord på lamm med spenat, och serveras med saffransris, kidneybönor och pressad limesaft. 

Lamm och rött vin går alltid bra ihop. Här finns dock en viss sötma från bönor och syrlighet från lime. Ett fruktigt rött vin går då bättre än kryddigt och strävt.

Vitt vin med fatkaraktär är minst lika bra kombo till denna gryta. Fataromerna i vinet går väldigt bra ihop med saffransriset.

Ett ljust eller mellanmörkt öl går bra till. Beskan bör vara låg till måttlig för att inte krocka med sötman i maten. Öl som passar är dortmunder, pilsner och lager i internationell stil. Eller varför inte mellanmörk lager.

Mirza ghasemi, aubergineröra

En sidorätt eller som egen huvudrätt. Här finns sötma från aubergine, tomater, men även syra och umami då det ingår ägg. 

Ett vitt friskt vitt vin med aningen sötma går bra till, som matchar det söta i maten. Fruktigt rosévin matchar också. Ett ljust öl med låg till måttlig beska lättar upp tack vare kolsyran.

Sabzi polo mahi

Saffransris med örter som dill, koriander och persilja. Serveras till valfri fisk, som är kryddad med chili- eller paprikapulver och lime. Serveras med persisk tsatsiki.

Här går vitt vin med viss sötma bra till, friskt och fruktigt, men prova gärna ett från smaktypen druvigt & blommigt för mer smakrik kombo.

Ett veteöl går också bra till då det är mycket örtig smak på riset, även ljus lager eller belgisk ljus ale matchar.

Dryck till persisk mat

Många rätter har mycket kryddor och även viss sötma, från olika frukter. Färska örter som dill, koriander, persilja och mynta är vanligt förekommande. Olika röror, vitlök, bönor och grönsaker finns också på bordet. Saffransriset med örter och/eller frukt inte att förglömma.

Fruktiga och inte allt för sträva röda viner går bra till många kötträtter. Friska eller blommiga vita viner, gärna med viss sötma möter sötman i maten på ett bra sätt. 

Öl får gärna vara åt de ljusa hållet, inte för beska då söt mat förstärker beskan i ölet.

Mer tips på mat från olika delar av världen

Dela via