
Kunskap & Inspiration
Cognac till cognacsås
Cognac är en bra smaksättare. Vanligt i soppor, vid flambering, men även till såser. Här tipsar vi om bra cognac, ersättare till cognac och ett enkelt recept på cognacsås.
Vilken cognac till cognacsåsen?
Det behöver inte vara den mest exklusiva cognacen. De är ofta lagrade flera år på ekfat, och det finns risk att såsen blir bitter. Välj istället en ung och druvig cognac – närmare bestämt en VS. Den har balanserad smak av fruktaromer och fatkaraktär.
Istället för cognac i såsen
Cognac är destillat av vin från det franska distriktet Cognac. Andra vinländer gör liknande sprit, men då kallas det för brandy. Om du vill ersätta cognac så är det viktigt att välja en brandy som har liknande smak.
Recept på cognacsås
- Finhacka halv schalottenlök.
- Fräs löken i smör i kastrull och tillsätt tomatpuré (1 msk).
- Häll i halv (0,5) decilliter cognac och låt koka upp.
- Rör i grädden och eventuellt steksky från köttet, kalvfond (2,5 dl), vispa för att undvika klumpar.
- Tillsätt senap, citronsaft, salta och peppra efter smak.
- Red såsen om den är för tunn.
Lär dig mer om sprit i sås och som smaksättare i mat
Om cognac
Cognac, eller konjak på svenska, är en spritsort som kommer från distriktet Cognac i Frankrike. Det är den mest kända typen av brandy: destillerat vin som lagras på ekfat. Lär dig mer om cognac