Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Dryck i mat
Sprit i mat
Flambera med sprit
Rätt sprit till flamberad lax

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
    • Dryck i mat
      • Sprit i mat
        • Cognacsås
          • Sprit i sås och som smaksättare
            • Flambera med sprit
              • Flambera kött
                • Flamberad lax
              • Vin i mat
              • Öl i grytor och annan mat
              • Tilltugg och dryck
              • Vad passar till?
                • Dryckesplaneraren
                  • Min smakprofil

                    Rätt sprit till flamberad lax

                    För att flambera lax kan du använda akvavit eller kryddat brännvin. Inslag av dill och koriander från spriten kombineras bra med lax.   

                    Recept på flamberad lax

                    Fyra portioner (ca 800 g lax)

                    Lägg laxen i en panna som klarar höga temperaturer. Vänta tills pannan är varm innan du häller över spriten. Häll på fyra centiliter sprit i pannan, var försiktig och ha minst en person närvarande som kan hjälpa dig ha koll på lågorna. Servera direkt när spriten brunnit ur. 

                    Lär dig mer om flambera med sprit.

                    Hur mycket sprit vid flambering?

                    Beroende på portionerna kan du behöva anpassa mängden sprit för flambering. Fyra centiliter till fyra portioner är en bra utgångspunkt.

                    Har du dock två portioner kommer två centiliter inte ge mycket effekt, så ta gärna en extra centiliter. Till tio portioner kommer istället tio centiliter vara lite väl effektivt, där kan du istället använda ungefär sex centiliter.

                    Du kanske är intresserad av?

                    Köttbit i stekpanna som flamberas i sprit.

                    Sprit i mat

                    Viktigt vid flambering