Beurre blanc – vilket vin passar bäst i såsen?

Beurre blanc – vilket vin passar bäst i såsen?

Beurre blanc är en klassisk fransk smörsås med mjuk och rund smak, men med en balanserad frisk syra. Ett torrt vitt vin passar bäst för att hitta en frisk balans till såsen. Ett liknade vin i glaset blir också en bra kombination till maten. Här guidar vi dig rätt till att välja vin till beurre blanc samt bjuder på ett enkelt recept.

Ett bra vitt vin till beurre blanc ska vara:

  • Torrt
  • Friskt
  • Utan fat- eller blommig smak

Det viktiga när du gör en beurre blanc är att det vita vinet är friskt och utan sötma. I smaktypen Friskt & Fruktigt finns det flesta vita viner som passar till beurre blanc.

 

Passande torra viner för beurre blanc:

Varför är vitt vin viktigt i beurre blanc?

I beurre blanc reduceras det vita vinet tills syran koncentreras. Det gör att vinets karaktär får stort genomslag, trots den lilla mängden.

Rätt vin bidrar med:

  • Fräschör och friskhet
  • Struktur
  • Balans mellan fett och syra

Fel vin, fatlagrat, blommigt eller sött, kan göra såsen tung, söt eller bitter.

Andra sätt att göra beurre blanc

Cider beurre blanc

Att använda torr äppelcider till beurre blanc är ett bra alternativ till vitt vin. Äppelcidern ger frisk fruktsyra till såsen, men också en mild fruktighet. Viktigt är att äppelcidern har ren, frisk äppelsmak och inte oxiderad och inslag av mogna äpplen.

Sake beurre blanc

Beurre blanc på sake ger en mjukare och mer umamirik smakprofil. Syran är lägre än i vin och resultatet blir rundare och elegantare.

Vermouth beurre blanc

Beurre blanc på vit och torr vermouth ger såsen en örtig smak. Torr vit vermouth används i liten mängd och ger då extra smak utan att dominera.

Enkelt recept på klassisk beurre blanc

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 150 g kallt smör, tärnat
  • Salt efter smak

Gör beurre blanc så här:

  1. Lägg schalottenlök, vin och vinäger i en kastrull.
  2. Koka upp och reducera tills cirka 2 msk vätska återstår.
  3. Sänk värmen och vispa i smöret, lite i taget.
  4. Ta av från värmen när såsen är krämig.
  5. Smaka av med salt.

Såsen ska inte koka efter att smöret tillsatts.

 

Dela via