Moules marinières – så tillagar du klassiska blåmusslor i vitt vin

Moules marinières – så tillagar du klassiska blåmusslor i vitt vin

Vinkokta blåmusslor är klassisk maträtt och där du kan använda samma vin i glaset. Då får du en bra matchande kombination mellan mat och dryck. Tips på recept hittar du längre ner.

Moules marinières är en fransk klassiker. Blåmusslor får sjuda varsamt i smör, vitt vin, lök och vitlök. Serveras med pommes frites, majonnäs eller aioli och färsk persilja. Vitt friskt vin av exempelvis dessa druvor passar bra till.

Koka mussslor i vitt vin

Ett vitt torrt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt är bästa valet när du letar efter vin att koka musslor i. Dessa viner är friska och brukar inte vara för blommiga eller kryddiga, aromer som annars sätter smak på maträtten. Om vinet har liten sötma gör det inget, men ett alltför sött vitt vin gör även maten söt.

Moules frites och vitt vin

Ett torrt vitt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt passar bäst här. Det lättar upp eventuell grädde som musslorna kokar i. Du kan servera samma eller liknande vin i glaset. En liten sötma (dock inte sött) i vinet är inga problem då pommes frites har en salt smak, som kan behöva lite matchande sötma från vinet.

Musslor med vin och grädde

I den här rätten kokas musslorna i grädde och smaken blir fyllig och lite söt från grädden. Ett friskt vitt vin är bra för att lätta upp och en liten sötma i det vita vinet matchar det söta i maten. Men ett helt torrt vitt vin går också bra – det är en smaksak vad du tycker passar bäst.

Tillaga musslor – så gör du

Att tillaga blåmusslor går snabbt. Börja med att skölja och kontrollera musslorna. De musslor som är öppna före tillagning och inte sluter sig vid lätt knackning bör sorteras bort.

I en gryta fräser du lök, vitlök och selleri i lite smör eller olja. Häll sedan på vitt vin och låt det koka upp – ett vanligt moment i recept för moules marinières, musslor vin grädde eller vin till blåmusslor. Därefter tillsätts musslorna och får sjuda under lock i några minuter tills de öppnar sig.

Vill du göra en variant med grädde kan du tillsätta den mot slutet av kokningen. Detta är vanligt i recept på vin till musslor i grädde och andra mildare versioner av rätten.

Recept på musslor i vin

Ingredienser: blåmusslor, vitlök, scharlottenlök, vitt vin, smör.

  • Skölj och borsta musslorna noga, de som som är öppna ska man knacka på. De som inte sluter sig ska man slänga.
  • Fräs den hackade löken i hälften av smöret, tilsätt vinet och koka några minuter.
  • Lägg i musslorna i grytan och koka på hög värme 3-4 minuter.
  • Ta upp musslorna och håll dem varma, de som inte öppnat sig kastar du.
  • Koka ner spadet med resten av smöret. 
  • Lägg sedan i musslorna och servera med persilja över samt pommes frites.

Vitt vin i mat

Vitt vin är vanlig smaksättare vid matlagning. Först och främst är det fruktsyran som man vill åt för att göra rätten, såsen eller risotton friskare. Men även aromerna från vinet gör sitt till och sätter smak på maten.