Glöggtilltugg till glöggmingel

Glöggtilltugg till glöggmingel

Alkoholfri glögg är sött och då passar salta och/eller kryddstarka tilltugg bra till. Här är några tips på enkla glöggtilltugg.

Enkla tilltugg till glöggmingel

Pepparkakor och ädelost

Här är ett tilltugg som har både salt och salt samt har smak som matchar både till röd och vit glögg. Här går det också utmärkt att servera glöggen kall om man vill. Just vit glögg till ädelost är en småcharmig kombination.

Espressomuffins

Chokladsmaken och sötman gör att en röd alkoholfri eller vanligt rödvinsglögg passar bättre än vit, då röd glögg med dess kryddning passar bättre till mörkare chokladsmak.

Nötter doppade i choklad

Kryddstarka och salta nötter eller nötter doppade i choklad passar till söt och kryddig glögg. Sötman i drycken mildrar det heta i nötterna.

Brieost med rostad crust

Här fungerar en kyld vit glögg till. Crusten består av pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön som rostas i stekpanna. Panera bitar av brieost och krydda med chiliflakes och flingsalt.

Fikon och ädelost

Här passar en vit glögg minst lika bra som en söt röd. En vit söt glögg har fräschare smak som lättar upp den feta osten på ett bra sätt.

Kavringssnittar med hjortron/havtorns marmelad och prästost

Röd glögg matchar kavringens mustiga smak, men hjortron/havtorn går utmärkt till en vit söt glögg arommässigt. 

Kort om dryck och tilltugg

  • Salta tilltugg går bra till besk öl eller söta drycker eller drinkar.
  • Heta tilltugg matchas helst med mindre besk öl, söt drink eller vin med sötma.
  • Syrliga och feta tilltugg går bra till friska vita viner, mousserande eller syrlig öl och drink.

Mer kunskap om olika drycker till olika tilltugg.

Glöggtilltugg så in i Norden

I Sverige och Finland serveras glögg ofta med russin och mandlar. Som tilltugg väljer man gärna pepparkakor eller lussekatter. En nyare tradition är att njuta grönmögelost till glöggen.

I Danmark är det traditionella glöggtilltugget små bollformade pannkakor vid namn æbleskiver, som serveras med florsocker och jordgubbsmarmelad. I Norge dricker man glögg till ris à la malta, eller riskrem som det kallas där.