
Dryck till spansk mat
Det spanska köket är en blandning av många olika matkulturer: längs med kusterna dominerar fisk och skaldjur och inåt landet är lamm, nöt eller fläskkött vanligare. Varierande typer av mat betyder olika val av dryck.
Vin till spansk mat – kryddigt och mustigt
Till kötträtter går det bra med röda viner inom smaktypen Kryddigt & Mustigt – precis som många av de spanska vinerna är.
Vitt vin får gärna vara fatlagrat om det serveras till kött, men till lättare fiskrätter går det bra med ett ur smaktypen Friskt & Fruktigt.
Rött vin till spansk mat
Vitt vin till spansk mat
Öl till spansk mat – från APA till lager
Till kötträtter går det bra med smakrik öl som belgisk mörk eller ljus ale, APA och engelsk bitter. Står det mildare eller syrligare rätter på menyn funkar det bra att servera en ljus lager i internationell stil.
APA till spansk mat
Ale i belgisk stil till spansk mat
Ljus lager till spansk mat
Paella – möt saffranstoner med fylligt vitt
Den klassiska spanska risrätten paella finns i flera olika regionala varianter. Längs med och nära kusterna innehåller paellan ofta skaldjur och längre in i landet ingår oftare korv och kyckling.
Saffranstonen i paellan möts med fördel av ett fylligt och smakrikt vitt vin, eller ett fruktigt rosévin. En ljus lager i internationell stil går också mycket bra.
Rosévin till paella
Vitt vin till paella
Öl till paella
Alkoholfritt på bordet?
Till många av de spanska rätterna passar ett ljust alkoholfritt öl med måttlig beska bra. Beskan lindrar det salta i maten, och kolsyran lättar upp eventuella feta ingredienser som skinka, skaldjur i olivolja eller paella.
Vad dricker man till tapas?
Patatas bravas, pimientos de padrón, gambas al ajillo…. Drycker som passar till de spanska smårätterna tapas beror på. Men ljust öl med måttlig beska är bra till, men även mousserande vitt, vitt vin med viss sötma eller varför inte en sherry, som är vanligt i södra Spanien.
Här hittar du en större genomgång av vad som passar till tapas.


