Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Välj rätt dryck till desserter

När man väljer dryck till desserter finns det en enkel grundregel att utgå från: drycken bör alltid vara något sötare än desserten. Om desserten är sötare än drycken kommer drycken att upplevas som syrlig och bitter.

Vin till söta bär och jordgubbar

Söta vita viner passar ofta bra till söta pajer med exempelvis hallon, jordgubbar eller andra fruktpajer. Om du serverar glass till så kan ett sött vitt med lite kolsyra vara bra. Bubblorna matchar den kalla glassen bra.

Även en blanddryck med matchande aromer kan fungera som kombination.

Vin till mörk choklad

Efterrätter med mörk och bitter choklad av passar det bra med söta starkviner som har lite brända eller knäckiga aromer. Generellt kan man säga att ju ljusare choklad desto ljusare och lättare vin. Kaffe brukar alltid smaka gott tillsammans med choklad då man hittar samma aromer i drycken som i chokladen.

Öl till choklad

En klassiker värd att prova är chokladtårta till riktigt mörk öl av portertyp, med sötma.

Vin till nötpajer

Nötdesserter passar bra ihop med knäckiga starkviner, exempelvis madeira eller moscatel du setúbal, men ett vitt sött vin från exempelvis sauternes eller tokaij är också ett bra val – speciellt om desserten innehåller mandel. Bakade desserter som pajer och kakor brukar också passa bra ihop med vitt sött vin eller söta starkviner som inte har allt för brända toner.

Cider till fruktsallad eller äppelpaj

Söt cider fungerar både som sällskapsdryck och till en fruktig dessert som fruktsallad med en skvätt cider i. Eller varför inte en äppelpaj med vaniljsås?
Välj gärna en alkoholfri variant med fina frukttoner eller en äppelmust.

Alkoholfritt till dessert

Många av de alkoholfria dryckerna har sötma och passar utmärkt till söta desserter. Äpplemust och cider går jättebra till olika pajer med vaniljsås, exempelvis.