Avsändare – Till startsidan
StartDryck & Mat#viärsystembolaget

Rött vin till toscansk böngryta

Kunskap & Inspiration

Rött vin till toscansk böngryta

I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. I en av våra Stockholmsbutiker hittar du Fredrik.

fredrik-karlsson1270x714.jpg

Fredrik Karlsson har en fling med Toscana och planerar att bli arkitekt.

Fredriks middagstips

– Jag vill tipsa om ribbolita. En smakrik toscansk böngryta som enkelt går att göra helt vegansk genom att utesluta fläsket.

Till grytan passar ett rött vin från Chianti Classico bra. Det är ett vin gjort på druvan sangiovese som har en hög syra – perfekt för att möta upp syran från tomaterna i grytan. Dessutom matchas kryddningen i ribbolitan med de örtiga tonerna som ofta finns i det här vinet.

Är du osäker på vad du ska dricka till en rätt är mitt tips att välja ett vin från samma region som maträtten kommer ifrån.

Namnet på rätten kommer av att man tog vara på gammalt bröd, men ett färskt surdegsbröd fungerar lika bra.

– Även alkoholfri cider med äppelsmak brukar passa bra till den här rustika rätten. Eller varför inte kombinera med ett friskt och torrt alkoholfritt mousserande vin?

Recept på ribbolita

– Matlagning, särskilt i det italienska köket handlar om känsla, därför anger jag inga mått på ingredienserna. Experimentera och känn dig fram. Det är inte så farligt om det blir fel. Man lär sig av sina misstag.

Rökt pancetta eller bacon
Fänkålsfrön
Hackad chili
Morot
Selleri
Gul lök
Vitlök
Färsk eller torkad rosmarin och timjan
Tomatpuré
Krossade tomater
Cannellinibönor
Svartkål
Bröd

Gör så här:

Stek pancetta eller bacon i en stor gryta tillsammans med fänkålsfrön och hackad chili. Fortsätt sedan med att göra en soffrito, en blandning av morot, selleri och lök. Hacka grönsakerna till lika stora bitar eller experimentera med lite olika storlekar för att få en varierad konsistens. Hacka även i lite vitlök och smaksätt med rosmarin och timjan.

Stek allt tills det fått en gyllenbrun färg, tillsätt en klick tomatpuré och bryn i fem minuter. Häll i krossade tomater, cannellinibönor och vatten. Grovhacka svartkål och lägg i grytan. Detta får sedan puttra i 30 minuter.

Slutligen är det tid för kronan på verket, att reda grytan med bröd. Namnet på rätten kommer av att man tog vara på gammalt bröd, men ett färskt surdegsbröd fungerar lika bra. Riv sönder brödet och lägg i grytan tills den får en fyllig konsistens. Avsluta med salt, peppar och rikligt med olivolja.

Hitta drycken

Kryddigt & Mustigt rött vin från Chianti Classico
Alkoholfri cider
Alkoholfritt mousserande vin